Tramp opozvan! (FOTO/VIDEO)

Alo.rs/N.A. | vesti 2021-01-13 15:51:09 2021-01-13 15:51:09

Za opoziv je glasao 221 demokrata i 10 republikanaca.

EPA

Ovo nije prvi postupak protiv Donalda Trampa. U septembru 2019, Predstavnički dom predvođen demokratama pokrenuo je istragu protiv Trampa zbog njegovog navodnog pokušaja da dobije novac za svoju kampanju ucenom o nastavku američke vojne pomoći Ukrajini.

Trupe Nacionalne garde raspoređene su kako bi zaštitile poslanike i osoblje tokom glasanja o impičmentu.

 

Opoziv će proći ako bude imao podršku svih demokrata i najmanje pet republikanaca.

Džim MekGovern, demokrata i predsednik pravnog komiteta je rekao da se današnje glasanje odvija na "mestu zločina", i još jednom je ponovio da je Tramp podsticao "rulju da napadne Kapitol"

Steni Hojer, predsednik demokratske većine u Predstavničkom domu je odbacio argumente Republikanaca da će "brzi impičment" samo dodatno podeliti zemlju.

- Svaka akcija mora da ima posledice, a postupci predsednika SAD zahtevaju hitnu i jasnu akciju Kongresa - rekao je Hojer.

Nensi Mejs, republikanska predstavnica Južne Karoline, izrazila je zgroženost nasiljem koji je počinjeno u Kapitolu prošle nedelje, i da je zabrinuta zbog svega što se dogodilo.

Iako je uvek bila kritički nastrojena prema Trampu, ona je rekla da se ovo glasanje o impičmentu odvija "prerano i prebrzo", i da će zato glasati protiv.

- Imamo nasilje sa obe strane političkog spektra. Ja smatram da je Tramp odgovoran za sve što se dogodilo - dodala je ona na kraju svog obraćanja.

Nacionalna garda distrikta Kolumbija je je dobila dozvolu da naoruža trupe koje će biti raspoređene na bezbednosne dužnosti u američkom Kapitolu.
Očekuje se da će narednih dana na dužnostiiz okruga biti do 15.000 pripadnika garde koji će podržati pripadnike bezbednosnih snaga u vezi sa inauguracijom izabranog predsednika Džoa Bajdena 20. januara.

 

Kongresmen iz Ohaja Džim Džordan optužio je političke protivnike da se vode dvostrukim standardima tokom današnjeg glasanja.

- I kada Republikanci osude nasilje, kao recimo prošlog leta ili prošle nedelje, i tada nas krivite za sve - rekao je Džordan, pa dodao:

- Demokrate sude predsedniku SAD, ali zanemaruju činjenicu da 80 miliona Amerikanaca, i Republikanaca i Demokrata, sumnja u rezultate izbora - istakao je on, rekavši da "nema pojma gde sve ovo ide i da je ovo zastrašujuće za zemlju".

Republikanske vođe u Senatu navodno razmišljaju o mogućnostu da, u slučaju izglasavanja u Predstavničkom domu Kongresa, započnu proceduru o opozivu Donalda Trampa već u petak, piše Rojters.

Endi Bigs, republikanski kongresmen iz Arizone, pokrenuo je peticiju čiji je cilj da smeni Liz Čejni sa mesta predsedavajuće republikanskim klubom u Kongresu.

Peticija je pokrenuta zbog odluke Čejnijeve da podrži opoziv Donalda Trampa.