Bolnica, lekar, ambulanta
Tanjug/Filip Krajincancic
Bolnica, lekar, ambulanta

Tanjug/Filip Krajincancic

Bolnica, lekar, ambulanta, Foto: Tanjug/Filip Krajincancic

Posle 28 godina u vegetativnom stanju, Munira Abdula probudila se i povratila svest. Ona je 1991. godine, kada je imala 32 godine zadobila teške povrede mozga u saobraćajnoj nesreći u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, piše Independent.

Pročitajte još:

Godinama nije bilo nikakvih znakova da bi ikada mogla da se probudi.

Ali, 2017. godine prebačena je u Nemačku gde je lečena fizikalnim terapijama i lekovima, pa je tokom prošle godine počela da reaguje na takvu vrstu lečenja.

Preporučujemo i ovo:

- Nikada nisam digao ruke od nje jer sam uvek imao osećaj da će se jednog dana probuditi - rekao je njen sin Omar Vebair, za Nacionalne novine.

STANJE SLIČNO KOMI

On je imao samo četiri godine, kada se školski autobus "zakucao" u njihov automobil u gradu Al Ain, a njegova majka ga je zagrlila da ga zaštiti. On je zadobio lakše povrede, a njegova majka povredu mozga koja je ostavljena nesanirana satima. Na kraju je odvezena u bolnicu, a potom prebačena u London na specijalistički tretman. Doktori su smatrali da je žena u stanju minimalne svesnosti, što je stanje slično komi, ali je reagovala na bol.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima je potom godinama hranjena na cevčice i pružana joj je fizikalna terapija da bi se zaustavilo propadanje njenih mišića. Pre dve godine je Muhamed bin Zajed, princ Abu Dabija ponudio da plati specijalistički tretman u Nemačkoj.

Grip, bolnica, virus

Alo!/Masanori Jošida

Bolnica, Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Naš prvi cilj bio je da njenoj krhkoj svesti damo priliku da se razvija unutar zdravog tela, kao osetljiva biljka kojoj je potrebna dobra zemlja da bi rasla - rekao je dr Ahmad Ril, neurolog koji je lečio Muniru.

Onda je došao 18. jun prošle godine.

"GODINAMA SAM SANJAO TAJ TRENUTAK"

- Ispuštala je čudne zvuke, a ja sam zvao doktore da je pregledaju. Rekli su da je sve normalno - priča Omar. - Onda me je tri dana kasnije probudio nečiji glas koji me je dozivao. Bila je to ona! Dozivala me! Godinama sam sanjao taj trenutak i moje ime je bila prva reč koju je izgovorila.

Munira Abdula je sve bolje odgovarala na spoljne podsticaje, sada već može da razgovara, da se moli i da govori kada trpi bolove. Sada je u Abu Dabiju sa svojom porodicom, gde nastavlja da prima terapiju.

Prema rečima njenog sina, razlog što je podelio svoju priču sa svima je što želi da poruči ljudima da ne gube nadu kada su njihovi voljeni u pitanju i da ih ne smatraju mrtvima kada su u takvom stanju.

ŠTA DA SAM JA NA NJENOM MESTU

- Svih tih godina doktori su nam govorili da je beznadežan slučaj i da nema poente lečiti je. Ali, kad god sam sumnjao, stavljao sam sebe na njeno mesto i činio sve što sam mogao da joj poboljšam stanje - rekao je sin Munire Abdule.