Izrael
Tanjug/AP
Izrael

Tanjug/AP

Izrael, Foto: Tanjug/AP

 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je unapred informisao američkog predsednika Donalda Trampa o onome što je Izrael opisao kao špijunsku misiju u Teheranu prošle godine sa ciljem zaplene tajnog iranskog nuklearna arhiva.

Dodeljujući danas izraelsku nagradu za nacionalnu bezbednost timu obaveštajne agencije Mosada koji je zaslužan za zaplenu takozvane "Atomske arhive", Netanjahu je rekao da je razgovarao o planiranoj operaciji sa Trampom kada su se sastali na forumu u Davosu u januaru 2018. godine, prenosi Rojters.

Donald Tramp

Tanjug/AP

 

"Pitao me je da li je operacija rizična. Rekao sam mu da postoji opasnost koja nije bila zanemarljiva, ali da ishod opravdava eventualni rizik", rekao je Netanjahu na ceremoniji iza zatvorenih vrata, prema transkriptu koji je objavio njegov kabinet.

Netanjahu je rekao i da je, kada je kasnije predstavio glavne nalaze izraelske analize zaplenjenih dokumenata Trampu u Beloj kući, predsednik "izrazio je zahvalnost za pokazanu odvažnost".

Iran

Tanjug/AP

 

"Ne sumnjam da je ovo pomoglo da se potvrdi njegova odluka da se povuče iz ovog opasnog (iranskog nuklearnog) sporazuma", rekao je on.

Šest Mosadovih oficira, četiri muškarca i dve žene, primilo je nagradu za vođenje misije, u koje je takođe bilo uključeno "stotine" drugih kako je to opisao direktor obaveštajne agencije Josif Koen na ovonedeljnom međunarodnom forumu za bezbednost u Izraelu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Zvaničnici Mosada potvrdili su da je misija u Teheranu izvedena u februaru 2018. godine, ali nisu izneli detalje o tome kako su dokumenti prebačeni u Izrael, navodi agencija.

Netanjahu je u aprilu 2018. izjavio da su operativci Mosada došli u posed hiljada skrivenih dokumenata iz Teherana koji dokazuju da je Iran prethodno vodio program za razvoj nuklearnog oružja.

Tramp se pozvao na izraelske nalaze u svojoj odluci mesec dana kasnije kada je saopštio izlazak SAD iz sporazuma iz 2015. kojim se ograničava nuklearni program Irana.

Iran poriče da je ikada razvijao nuklearno oružje i optužio je Izrael za prevaru kada su navodna misija i dokumenti iz Teherana u pitanju.