Federika Mogerini, Ramuš Haradinaj
EU
Federika Mogerini, Ramuš Haradinaj

EU

Federika Mogerini, Ramuš Haradinaj, Foto: EU

- Ne govorimo o generalnim ekonomskim sankcijama. Primarni cilj nam je poboljšanje humanitarne situacije u zemlji, dobrobit venecuelanskog naroda od kojih su skoro 1 milion građani evropskih zemalja. Mi smo braća i sestre i prenstveno brinemo i njihovim životima - poručila je Mogerini.

PROČITAJ JOŠ:

Ona je, nakon sastanka ministara spoljnih poslova, naglasila da EU sa partnerima iz Latinske Amerika i Kontakt grupe nastavlja da se angažuje u Venecueli na dva pravca- na efikasnijem pristupu UN i Crvenog krsta u cilju dostavljanja humanitarne pomoći i priprema za održavanje slobodnih izbora što prem je moguće.

PREPORUČUJEMO:

- Činim mi se da je taj cilj daleko, uzimajući u obzir trenute pozicije Madura koji nije spreman da se angažuje u tom procesu. Ali mislim da je važno da se sa svim partijama u Venecueli angažujemo i pokušamo da pripremimo trene za to - kaže Mogerini.

Šefica evropske diplomatije je najvila i da EU radi na pripremi mape puta koja bi trebalo da odredi korake u cilju demokratke i mirne tranzcije u Venecueli.