VELIKA PREVARA Mnogi se nikada neće vratiti

Proslonedeljna istrazivanja pokazala su da raste broj radnih mesta u Kanadi, ali analizom podataka otkriva se da je mali broj novih zaposlenja sa punim radnim vremenom.

Radnici, građevina
Radnici, građevina, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Većina novih radnih mesta su zapravo honorarna.

U nedavnom istraživanju kanadske federacije nezavisnog poslovanja (CFIB) 63 odsto preduzeća izjasnilo se da rade normalno, ali je samo 39 procenata navelo da rade sa punim brojem zaposlenih.

Oko četvrtine anketiranih preduzeca reklo je da se njihova prodaja potpuno vratila u normalu.

Oko 37 odsto preduzeća u Ontariju, provinciji sa najjačom ekonomijom u Kanadi, radi s kompletnim brojem zaposlenih. Kompanije u Britanskoj Kolumbiji rade u proseku sa 37 odsto zaposlenih, a u Alberti sa 36 odsto zaposenih, što je ispod nacionalnog proseka.

Čak 46 odsto preduzeća u Kvebeku izjasnilo se da se broj angažovanih radnika vraća na nivo pre pandemije, ali istovremeno jasno je da se neki radnici otpušteni tokom pandemije nikad neće vratiti na posao, pokazuju podaci CFIB.

CFIB procenjuje da zatvaranje čpreti veikom broju malih i srednjih preduzeća (MSP), a cifre koje se pominju idu od 55.000 do 218.000, što je između 5 i 19 odsto svih malih i srednjih preduzeća.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi