Žena, tuga, razvod
Shutterstock/Ilustracija
Tuga, Foto: Shutterstock/Ilustracija

Lidija O'Konor (23) može da dobije ove fatalne simptome bilo kada i bilo gde.

Ona pati od idiopatske urtikarije i prvobitno je verovala da je alergična na orahe, pošto je sa šesnaest godina šest dana imala iste reakcije.

Kada su se prošle godine pojavili isti simptomi, zadržana je četiri dana na intenzivnoj nezi.

Pročitajte još:

Lidija iz Irske patila je od osipa šest meseci i oni su se protezali od glave do nožnih prstiju, veličine uboda iglom po stomaku, ali i onih zbog kojih je svake nedelje morala da ide u bolnicu.

Njeni simptomi su misteriozno nestali u avgustu, zbog čega je osetila olakšanje, ali i strah da se mogu vratiti bilo kada.

- Osip se samo pojavio jedne večeri po celom telu, bez najave – priča ona.

- Usne su mi se definitivno udvostručile. Bilo je grozno, jer nisam znala šta se dešava. Prvo sam mislila da imam alergijsku reakciju, jer nisam mogla da dišem i jezik i usne su mi bili natečeni. Lekovi su malo umirili organizam, ali se sutradan sve vratilo i završila sam na intenzivnoj nezi – dodaje ona.

Preporučujemo još:

Lidija je bila sasvim oslabljena bizarnom alergijom, koja je uticala na sve njene udove. Uprkos tome što je pokušala sve što je mogla da spozna i eliminiše potencijalne okidače bolesti, nije uspela da pronađe uzrok.

- Pečati su mi svakodnevno prekrivali telo. Budila bih se sa njima i bili su ogromni i svrbeli su. Pokrivali su mi čak i dlanove i stopala. Osećala sam se loše, kao da sam bila premorena od činjenice da ne mogu da spavam od svraba – tvrdi ona.

- Nisam mogla da sagledam uzroke. Promenila sam posteljinu, dijetu, šampon, losion za telo, šminku, sve – dodaje ona.

Srećom, osip je počeo da se povlači u avgustu – i postepeno sasvim nestao. Ali, ostao je konstantan strah da će se misteriozna bolest vratiti.

- Plašim se da će se vratiti sledeće godine, kao što je i počela tokom hladnog vremena u Velikoj Britaniji, pa se pitam da možda nije do hladnoće ili snega – navodi ona.

- Srećna sam što više ne moram da se nosim sa tim, školujem se za bolničarku i dalje. Kada imate osip, svi oko vas ga komentarišu – dodaje ona.

Dok se Lidija bori sa pečatima po telu, stranci njeno stanje drugačije shvataju.

- Mogu da primetim kako ljudi gledaju moj osip i sklanjaju se da ga i sami ne zakače – kaže ona.

- Niko ne progovara, dok se ne raskomotim. Vide se u kratkim rukavima bolničke uniforme. Kada idem da merim pacijentima pritisak, poručuju mi da ih ne diram – zaključuje Lidija.