Brisel, EU
Profimedia

Međutim, portal Republika je ovo otkriće pripisao Vladimiru Putinu i dodao mu izmišljenu listu “tajnih agenata”. Lažni spisak agenata preneli su i drugi portali u regionu.

Britanski Independent je 8. avgusta 2018. objavio članak “NATO članica Albanija objavila osetljive obaveštajne podatke na internetu”. Novinar je otkrio da je albansko Ministarstvo finansija i ekonomije greškom objavilo podatke o obaveštajcima albanske Državne obaveštajne agencije SHISH na svojoj veb stranici, gde ministarstvo objavljuje tabele sa platama i troškovima državnih službenika.

Britanski portal nije imena samih obaveštajaca iz bezbednosnih razloga.

Sva imena koja su objavljena, kako “tajnih agenata u Srbiji” tako i komandne strukture, zapravo su preuzeta iz članaka objavljenih u albanskim medijima 6. aprila 2018. godine, kada se izveštavalo o smenama u SHISH-u. Tada su objavljena imena smenjenih čelnika Državne obaveštajne agencije, kao i osoba koje su postavljene na njihove pozicije.

“Republika” je spisak smenjenih osoba predstavila kao “spisak agenata u Srbiji”, a spisak novoimenovanih uposlenika SHISH-a kao “komandnu strukturu koju je otkrio Independent”. Spisak imena koji se pojavio i na portalu Alo.rs je stoga lažan.

ŠIŠ je albanska obaveštajna agencija koja operiše u zemlji i inostranstvu i odgovara direktno premijeru Ediju Rami. Ima pet organizacionih struktura: operativnu, spoljnoobaveštajnu, kontraobaveštajnu, službu za borbu protiv organizovanog kriminala i antiterorističku jedinicu.

"Možete da objavite svoj budžet. Ali da objavite imena i druge detalje o agentima - pa to je suludo!", kaže za Independent jedan operativac američke CIA koji je želeo da ostane anoniman.

"Svi ovi detalji objavljeni su zato što ih je sama institucija (ŠIŠ) dala uz spisak za isplatu plata. Nije trebalo da stavljaju tako poverljive informacije među redovne račune!", kaže za Independent izvor u albanskom Ministarstvu finansija koje je objavilo podatke.

Komentari (1)

Sumlja

24.12.2018 16:37

Ako je I istina verovatno je to onda upravo primer kontraobavestajnog rada