Đe mene nađe, Milo Đukanović
AP Risto Božović
Đe mene nađe, Milo Đukanović

AP Risto Božović

Milo Đukanović, Foto: AP Risto Božović

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, osam pripadnika Vojske Crne Gore upućeno u misiju Pojačano istureno prisustvo u Letoniji.

Oni su otputovali zajedno sa kolegama iz slovenačkih oružanih snaga, budući da su raspoređeni u sklopu Izviđačkog voda slovenačke vojske. Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, sa sedištem u Adažiju, predvodi Kanada. U sklopu grupe, koja broji oko 1.400 vojnika, su pripadnici oružanih snaga Albanije, Češke Republike, Italije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Španije.

Kako se navodi u saopštenju, na Samitu u Varšavi 2016. godine, saveznici su postigli dogovor o jačanju vojnog prisustva u istočnom delu Alijanse, u sklopu NATO politike odbrane i odvraćanja, sa četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, na rotacionoj osnovi.

Pročitajte još:

Borbene grupe su predvođene od strane Velike Britanije, Kanade, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, i predstavljaju multinacionalne snage koje treba da demonstriraju snagu transatlantske veze i da jasno stave do znanja da cme se napad na jednog saveznika smatrati napadom na celu Alijansu.

- Crna Gora svojim prisustvom u Letoniji pokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbednosti njenih građana i teritorije, a u skladu sa Odlukom Saveta za odbranu i bezbednost iz jula 2018. godine. Angažovanje pripadnika VCG biće realizovano po principu rotacije, na period od šest meseci, stoji u saopštenju.

Komentari (2)

ДР

15.12.2018 10:11

8 ђетића...!!! Страшно

boris

15.12.2018 11:36

A de ne prebegnu Milo?