Grčka vojska
Youtube/Printscreen
Grčka vojska

Youtube/Printscreen

Grčka vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Grčka vlada saopštila je u ponedeljak da će nastaviti sa planovima da poveća dužinu ograde od betona i bodljikave žice koju je sagradila 2012. na svojoj severnoj granici sa Turskom kako bi sprečila migrante da uđu u zemlju.

Pročitajte još:

Portparol kabineta Stelios Petsas rekao je da je konzervativna vlada odluku donela ove godine nakon što su krajem februara desetine hiljada azilanata pokušale da uđu u zemlju članicu Evropske unije, kada je Turska rekla da neće pokušati da ih zaustavi.

Grčka je evropska kapija za ljude koji beže od sukoba na Bliskom Istoku i drugim regionima, a više od milion migranata je prošlo kroz njihove granice u 2015. i 2016. godini.

Petsas je na brifingu za novinare dodao da će projekat, koji sprovode četiri grčke kompanije, biti završen u roku od osam meseci uz troškove koji iznose 63 miliona evra.

Migranti

Uprava carina

Migranti, Foto: Uprava carina

Petsas je, ne ulazeći u detalje, naznačio da će se ograda širiti u područjima koja preporučuju vojska i policija. Atina je u martu najavila da će se ograda, trenutno dugačka 12,5 km, povećati na 40 km.

ANKETA: Da li Srbi treba da strahuju od najezde desetina hiljada migranata?

 

Napetosti su nedavno eskalirale između Grčke i Turske zbog istraživanja naftnih i gasnih resursa u regionu istočnog Sredozemlja.

Preporučujemo: