Putinov  novi adut:  Marija  Zaharova
promo
Ponosna na pretke
Ponosna na pretke, Foto: promo


Otkako je 10. avgusta postavljena na dužnost, Zaharova je napravila „pometnju“ u evropskim i svetskim medijima. Italijansko izdanje „Panorama“ nazvalo ju je „novom ruskom superženom“. Zaharova je na društvenim mrežama objavila fotografiju italijanskog lista na kojoj su je predstavili kao junakinju iz stripa, obučenu u kostim u bojama ruske zastave.

Putinov  novi adut:  Marija  Zaharova
Putinov novi adut: Marija Zaharova, Foto: promo

 

Ekspert za kineski

Internet zajednica je prosto eksplodirala zbog Maše. Forumaši, blogeri i korisnici socijalnih mreža komentarišu njen rad ističući njene kvalitete, ali i izgled. Muškarci se uveliko interesuju za njen emotivni status. Rusi je već nazivaju „naša Maša“, nižući brojne epitete i hvalospeve na njen račun. O njoj se zna da se aktivno bavi sportom i da tečno govori engleski i kineski jezik.

„Ovako mene vide u Italiji. Čak ne znam da li ih treba opovrgavati“, napisala je Zaharova ispod fotografije koju je objavila na svom Fejsbuk profilu. Autori teksta opisuju Zaharovu kao ženu nežnog izgleda, plavih očiju i dugih nogu, koja ima izvanredan smisao za humor i neverovatnu snagu i harizmu, a takođe visoko ocenjuju i njene profesionalne kvalitete.


„Novi pres sekretar Putinovog ministarstva spoljnih poslova obećava da će (u diplomatiji) ostaviti svoj trag“, piše list. Italijansko izdanje upoređuje Mariju i sa Džen Psaki, bivšom predstavnicom američkog Stejt departmenta. U duelu sa lepom Ruskinjom, Amerikanka je izgubila bitku. Autori teksta o Zaharovoj kažu da je ona „anti-Psaki“.

Ovako je vide  Italijani
Ovako je vide Italijani, Foto: promo


Prepoznatljiva po britkom jeziku i oštrim komentarima, Zaharova je i popularna blogerka. Rođena je 24. decembra 1975. godine, u porodici diplomata. Detinjstvo je provela u Pekingu, gde su joj roditelji bili na službi. Diplomirala je međunarodnu žurnalistiku na prestižnom moskovskom fakultetu MGIMO, a specijalizovala orijentalistiku i novinarstvo. Praksu je prošla u Ambasadi Rusije u Kini.


Karijeru je počela u novinarstvu, a u ministarstvo inostranih poslova prešla je 1998. godine. Bila je šef službe za informisanje ruske misije pri UN-u, a zatim je imenovana za zamenika direktora odeljenja za informisanje i štampu. Ima diplomatski rang - savetnik prve klase. Kandidat je istorijskih nauka, a član je i Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Ruske Federacije.

Natalija  Poklonska
Natalija Poklonska, Foto: promo

 

Natalija hit na „jutjubu“

Zaharova nije prva predstavnica državnih struktura o kojoj se aktivno raspravlja. Natalija Poklonska je već proglašena za najlepšu javnu tužiteljku na svetu. Tužiteljka Republike Krim postala je prava medijska zvezda, koja je sve opčinila svojom lepotom, ali i profesionalnim kvalitetima. Video-snimak sa njene prve zvanične konferencije za štampu postao je jedan od gledanijih klipova na „jutjubu“.