Didije
Rault
Didije

Rault

Didije , Foto: Rault

Hlorokin 

Tretman hlorokinom je poprilično podelio Francusku. Dok jedni upozoravaju na njegove opasne neželjene efekte, drugi ga preskupo prodaju ispod ruke.

Kutijica, koja u apoteci obično košta četiri evra i 26 centi, prodaje se ovih dana na crno i po 72 evra. Dok jedni potpisuju peticije i podnose tužbe, traže i da se odmah primeni, vlast iščekuje, merka, sprovodi dodatna ispitivanja i sačinjava spisak mogućih lekova protiv koronavirusa, razvodnjavajući celu priču.

Emanuel Makron

Tanjug/Dragan Kujundžić

Emanuel Makron, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Makron ima poverenje

To nije ništa novo, jer antikonformističkog profesora su cenili i Makronovi prethodnici. Jednog od najvećih svetskih stručnjaka za infektivne bolesti, ako ne i najboljeg u svetu, veoma su poštovali i Žak Širak, Nikola Sarkozi i Fransoa Oland, s kojima je održavao direktne veze.

Brižit Makron

Printscreen

Brižit Makron, Foto: Printscreen

U kontaktu sa Brižit 

Oni koji kritikuju hlorokin kažu da može da izazove srčane smetnje. Tražili su i na jednoj konferenciji za medije podatke da se uporedi broj umrlih od koronavirusa sa brojem eventualno stradalih od srčanog udara, jer su samovoljno koristili hlorokin, ali odgovor nisu dobili od zdravstvene službe.

Zasad, vlasti su dozvolile da se koristi Raultov tretman samo uz bolnički nadzor, ali struka je podeljena. Veliki deo nacije, međutim, traži brži spas od nesreće koja je zadesila ceo svet, misleći da se on nalazi baš u sistematskom korišćenju hlorokina.