Bajden
Tanjug/AP
Bajden

Tanjug/AP

Bajden, Foto: Tanjug/AP

Na podužoj listi koju uglavnom čine privatni donatori, našli su se i tehnološki giganti Gugl, Majkrosoft i Kualkom, neki od najvećih provajdera usluga u SAD – Verizon, Komkast i Čarter komunikejšns, gigant vazduhoplovne i odbrambene industrije Boing, nekoliko sindikata uključujući Američku federaciju učitelja i Međunarodno bratstvo električara.

Na spisku su se našle i investiciona kompanija Kapital group i dve zdravstvene kompanije – osiguravajuća kompanija Antem i tehnološka kompanija Masimo korporejšn.

Kad je Bajdenova kampanja počela da šalje inauguracione pakete potencijalnim donatorima sredinom decembra 2020. godine, najveći ulog iznosio je 500.000 američkih dolara za privatna lica i milion dolara za kompanije, koji bi im omogućio status entitetskog predsedavajućeg za nastupajuće događaje.

Paketi su navodno pružali ekskluzivan pristup nastupajućim događajima, koji će, međutim, biti ograničeni zbog pandemije virusa korona. Iako su razmere ceremonije inauguracije još uvek nejasne, novoizabrani predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris će po tradiciji prisustvovati ceremoniji koja se održava na Kapitol hilu.

PROČITAJTE JOŠ: