Sara, majka i ćerka
Youtube Printscreen
Sara, majka i ćerka

Youtube Printscreen

Sara, majka i ćerka, Foto: Youtube Printscreen

Prošlo je skoro 20 godina od okrutnog ubistva osmogodišnje Sare Pejn. Njena majka Sara (50) je za potrebe dokumentarca o njenoj ćerki prvi put nakon njenog nestanka otišla na mesto ubistva, u polje u zapadnom Eseksu u Velikoj Britaniji.

- Bilo je jako teško, ali morala sam to da uradim. Bilo je kao da prizivam duhove. Učinila sam to sad i sumnjam da ću to učiniti opet - rekla je Sara. Istakla je kako je trauma jako utocala na živote njene porodice. Braća Li (32) i Luk (30) i sestra Šarlot (25) i dalje tuguju zbog tragičnog gubitka sestre.

Veliki požar u Veterniku

N. Mihajlović

- Ne mogu više da živim znajući da je nema, ne mogu da živim kad znam da oni ne mogu živeti svoje živote - rekla je potresena majka Sara.

U julu 2000. godine Sara se u polju kukuruza igrala sa svojom braćom i mlađom sestrom. Nestala je dok je bila s njima. Stariji brat Luk rekao je za da ga i dan danas progone zadnje reči koje je tad rekao svojoj osmogodišnjoj sestri. Tad je imao samo 11 godina i na živce mu je išlo što se Sara stalno spoticala i nagovarala da odu kući dok su se igrali žmurke.

- Odj*** i idi kući - rekao je joj je. To su bile njegove poslednje reči.

Pročitajte još:

Tek nekoliko trenutaka kasnije, malenu Saru oteo je Roj Viting.

Viting je pet godina pre otmice i ubistva bio osuđen za otmicu i seksualni napad druge devojčice (4). Osuđen je na četiri godine zatvora, ali je pušten nakon skoro dve i po godine. Bio je među prvim ljudima u Velikoj Britaniji u Registru seksualnih osuđenika.

Kada je Sara nestala, policija je prvo ispitala Vitinga. Živeo je tek osam kilometara od mesta nestanka. Policija ga je uhapsila i proveo je dva dana u pritvoru, ali nije bilo dokaza da ga optuže za otmicu.

Nakon više od dve nedelje, 17. jula, pronađeno je telo devojčice u polju u zapadnom Eseksu, 24 kilometra od mesta gde je nestala. Vitinga su za ubistvo i otmicu optužili u februaru 2001. godine. Osuđen je na doživotnu kaznu.

Majka devojčice pre nekoliko godina doživela je moždani udar zbog čega je odlučila "da živi život punim plućima" bez obzira na sve nedaće koje je proživela. Naime, od supruga se rastala nedugo nakon smrti ćerke, a on se zbog emocionalnog tereta okrenuo alkoholu. Njegovo telo pronađeno je u njegovom stanu, nije bilo znakova nasilja.

Hotelska soba

Printscreen

Sarina porodica apelovala je godinama na britansku vladu da donese tzv. Sarin zakon prema kojem svi roditelji imaju uvid u registar seksualnih prestupnika, a koji žive u njihovoj blizini. Roditelji su godinama govorili kako bi im dete i dalje bilo živo da su znali ko živi u njihovoj blizini.