Nobelovac i doktor Luk Montanje
Youtube/Printscreen
Nobelovac i doktor Luk Montanje

Youtube/Printscreen

Nobelovac i doktor Luk Montanje, Foto: Youtube/Printscreen

Francuski virusolog, dobitnik Nobelove nagradu za fiziologiju i medicinu 2008. godine za izolovanje HIV virusa, Luk Montanje je izjavio da virus korona Kovid-19 nema prirodno poreklo i da je napravljen u laboratoriji.

Novi koronavirus je mogao nastati u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu gdje se prvi put i pojavio, i on prepoznaje da se možda radi o pokušaju proizvodnje vakcine protiv AIDS.

Za tvrdnje da je virus nastao na pijaci, kaže da je reč "o lepoj legendi", te da je to proizvod iza kojega stoje stručni ljudi. Nije prvi put da Montanje napravi haos u naučnoj zajednici svojim radikalnim tvrdnjama.

Montanjer kaže da je prisustvo elemenata HIV-a u genomu novog virusa, pa čak i elementi "klica malarije" veoma sumnjivi, navodi se u izveštaju. U razgovoru za francuski kanal CNews, rekao je da karakteristike novog koronavirusa nisu mogle nastati prirodnim putem.

Koronavirus, Kina, Peking, Vuhan

Tanjug/AP

Koronavirus, Kina, Peking, Vuhan, Foto: Tanjug/AP

Kazao je se "industrijska" nesreća dogodila u Nacionalnoj laboratoriji za biološku sigurnost u Vuhanu.

- Gradska laboratorija u Vuhanu specijalizovala se za ove koronaviruse od ranih 2000-ih. Imaju stručnost u ovoj oblasti - tvrdio francuski virusolog.

Takođe predlaže da se virus tih stranih elemenata očisti "talasom" - teorija je koja je u prošlosti izazivala podsmehe naučne zajednice.

- Ta teorija nema smisla. To su vrlo mali elementi koje nalazimo kod drugih virusa iste porodice, drugih koronavirusa u prirodi - objasnio je za AFP virolog Etijen Simon Lorer iz Instituta Paster u Parizu.

- To su delovi genoma koji zapravo izgledaju kao niz nastavka genetskog materijala bakterija, virusa i biljaka - kaže on.

- Ako uzmemo reč iz knjige i ona liči na drugu reč, možemo li reći da je jedna kopirala iz druge? Ovo je apsurdno.

Simon Lorer je menadžer evolucijske genomske strukture RNA virusa u Institutu Paster, navodi se u izveštaju. Navodne modifikacije virusa - koje bi želele da se oslobode stranih elemenata (genetskih delova HIV-a) - nesumnjivo su lažne, dodaje Simon Lorer, koji se suzdržao od bilo kakvog komentara Montenjarove teorije "talasa".

Teorija da Covid-19 potiče od genetske manipulacije kruži društvenim mrežama i već je diskreditovana dubinski, profesionalnim analizama genoma virusa, navodi se u izveštaju. U stvari, istraživači širom sveta od tada su ih mogli izolovati i analizirati - uključujući uzorke uzete od pacijenata u njihovoj zemlji, navodi se u izveštaju.

Montanje, bivši član Instituta Paster, dobio je 2008. godine Nobelovu nagradu za medicinu za identifikaciju virusa odgovornog za AIDS, a njegov kolega je tada bio profesor Fransoa Bar Sinusi, navodi se u izveštaju.

Koronavirus, NR Kina

Shutterstock

Koronavirus, NR Kina, Foto: Shutterstock

Pored svojih teorija o elektromagnetnim talasima koje emituje DNK i o prednostima papaje, koja je privukla podsmeh, on se 2017. pojavio zajedno sa profesorom Henrijem Žakom, pobornikom anti-vakcina.

Montanje je ukazivao u tim nastupima na opasnost vakcina i obavezne vakcinacije, verujući da postoji rizik "uz dobru volju u početku, da malo po malo otruje celokupno stanovništvo".

Prema Nature.com, laboratorija u Vuhanu osmišljena je i izgrađena uz francusku pomoć kao deo sporazuma o saradnji 2004. godine o prevenciji i kontroli nastalih zaraznih bolesti.

Ali složenost projekta, nedostatak iskustva u Kini, poteškoće u održavanju finansiranja i duge procedure odobrenja vlade značili su da gradnja nije završena do kraja 2014. godine.

Komentari (2)

СЕНОВИЋ

19.04.2020 11:42

Ништа ми није јасно, ни ипак знам о чему се ради.

Ivan Zgrozeni

19.04.2020 13:25

"Ako uzmemo reč iz knjige i ona liči na drugu reč, možemo li reći da je jedna kopirala iz druge? Ovo je apsurdno". To sam pisao tokom kampanje rektorke protiv Sinise Malog. Citanjem i ucenjem prisvajamo tudje znanje ne znajuci izvor. To je opste znanje. Da li svaki put kada pomenem gravitaciju u fusnoti moram da pomenem Njutna (mozda i jabuku)? Kako bih to uradio? U kom naucnom casopisu je Njutn objavio svoje otkrice? Posle Malog nijedan rad nije preispitan. Rektorka bi morala da podense ostavku