GROM IZ VEDRA NEBA! London otkrio kako će uništiti Kinu u Hongkongu!

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da Ujedinjeno Kraljevstvo neće napustiti građene Hongkonga ako Kina uvede zakon o nacionalnoj bezbednosti koji, kako kaže, nije u skladu sa međunarodnim obavezama Pekinga po sporazumu iz 1984. godine.

Boris Džonson
Boris Džonson, Foto: Tanjug / AP

"Hongkong uspeva zato što su njegovi građani slobodni. Ako Kina nastavi ovako, to bi moglo da bude u direktnom sukobu sa njenim obavezama prema Zajedničkoj deklaraciji, pravno obavezujućem sporazumu registrovanom u Ujedinjenim nacijama", naveo je Džonson u autorskom tekstu za "Tajms".

On je dodao da mnogi u Hongkongu strahuju da im je ugrožen način života, prenosi Rojters.

"Ako Kina nastavi da opravdava ove strahove, onda Britanija neće moći da slegne ramenima i ode; umesto toga poštovaćemo naše obaveze i pružiti alternativu", naveo je Džonson.

Hongkong
Hongkong, Foto: Tanjug/AP

On je ponovio da će Britanija ljudima iz Hong Konga koji poseduju britanski pasoš otvoriti put prema dobijanju britanskog državljanstva i omogućiti im da se nasele u Britaniji.

Podsetio je da oko 350.000 stanovnika Hongkonga ima britanski pasoš, a još oko 2,5 miliona ima pravo da ga dobije.

"Tajms" dodaje da je britanski Savet za nacionalnu bezbednost juče dogovorio da izbalansira odnos Britanije prema Kini.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: vladimir
  03/06/2020 - 15:23
  Da li ovaj Englez zna da po Međunarodnom pravu nije smeo bombardovati Srbiju (Jugoslaviju) OS uranijumom i okupirati deo Srpske državne. Da li je se bar izvinuo ili obećao platiti ratnu odštetu. Koliko nam dobro misli govori i Podnoše Rezolucije SB UN da je Srpski narod genocidan. Srećom naši prijatelji Rusija i Kina su stavile veto.
 • Korisnik: bager
  03/06/2020 - 14:31
  Dzonsone pozuri s deljenjem pasosa,,i vodi ih kod tebe na Ostrvo,,i ne buncaj previse da ne postanete britanski arhipelag od stotinu mali osrtvca
 • Korisnik: istina
  03/06/2020 - 09:27
  Izgleda da se Džonson, naživeo!?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi