Epidemija
Shutterstock
Epidemija

Shutterstock

Epidemija, Foto: Shutterstock

 

* Izveštaj "A World At Risk" napisao je tim eminentnih svetskih stručnjaka epidemiologa

* U izveštaju stoji da se epidemija gripa poput pandemije iz 1918. godine može proširiti još brže

* Odgovori svetskih lidera na upozorenja su do sada bili "krajnje nedovoljni"

Bolest slična gripu mogla bi da "pokori" svet za 36 sati i usmrti 80 miliona ljudi, upozoravaju stručnjaci. Pre jednog veka, pandemija španskog gripa zarazila je trećinu svetske populacije i usmrtila 50 miliona ljudi!

Pročitajte još:

Ako bi se slična epidemija dogodila i sa današnjim stalno putujućim stanovništvom, efekti bi mogli biti još gori, navodi se u izveštaju.

Svetski odbor za praćenje i preventivu (GPMB), tim zdravstvenih stručnjaka na čelu sa bivšim šefom Svetske zdravstvene organizacije, pripremio je izveštaj kako bi pokrenuo svetske lidere na akciju.

Bakterije

Shutterstock

Bakterije, Foto: Shutterstock

- Pretnja pandemije koja se širi svetom je stvarna - navodi se u izveštaju objavljenom danas.

- Patogen koji se brzo kreće može potencijalno da ubije desetine miliona ljudi, poremeti ekonomiju i destabilizuje nacionalnu bezbednost.

Izveštaj, nazvan"A World At Risk", navodi da su trenutni napori da se pripreme za izbijanje pandemije usled krize poput ebole "krajnje nedovoljni".

Pročitajte još:

GPMB-om rukovodi dr Gro Harlem Brundtland, bivši norveški premijer i generalni direktor WHO (Svetske zdravstvene organizacije), i Alhadž As Si, generalni sekretar Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

U ovom izveštaju se navodi da su svetski lideri uglavnom ignorisali preporuke iznete u ranijem izveštaju.

Epidemija ebole

Shutterstock

Epidemija ebole, Foto: Shutterstock

- Mnoge pregledane preporuke su loše sprovedene ili se uopšte ne sprovode, a postoje i ozbiljne praznine - stoji u izveštaju GPMB.

Odvrnuo gas u kući, razneo i sebe u njoj! Policija pronašla oproštajnu poruku, ali jedno im nije jasno (FOTO)

AUTOR: Newser, Pittsburgh Post-Gazette/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 16.09.2019. 19:51 Komšije šokirane prizorom, gledale su kako gori Džon Evans, Foto: Facebook Muškarac iz Pitsburga razneo je svoju kuću zajedno sa sobom dok se njegova ćerka udavala. Komšije su rekle da su videle tog čoveka, koji nije imenovan, kod njegove kuće u predgrađu Edžvud nedugo pre eksplozije u subotu popodne.

- Predugo smo dozvolili ciklus panike i zanemarivanja kada je reč o pandemijama: pojačavamo napore kada postoji ozbiljna pretnja, a zatim brzo zaboravimo na njih kada pretnja nestane. Krajnje je vreme da se deluje - stoji u izveštaju.

BONUS VIDEO: HORDER NA ZVEZDARI! Zatrpao dvorište đubretom, tu kolje golubove, dere zečeve i besi kokoške