Erdoganove snage osvojile 3.000 km2 teritorije u Libiji, zaplenjeno egipatsko i emiratsko naoružanje!

Alo/AMN/V.M. | vesti 2020-04-15 12:50:57 2020-04-15 12:50:57

Situacija se pogoršava po snage LNA.

EPA

Libijske snage (GNA) koje su podržane od strane Turske zauzele su 3.000 kvadratnih kilometara.

Zvanični portparol Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) koju je podržala Turska Mohamad Kanunu izjavio je u sredu da su trupe GNA zauzele više od 3.000 kvadratnih kilometara na severozapadu Libije ove nedelje.

Prema Kanunu, njihove snage zauzele su preko 3.000 kvadratnih kilometara teritorije od Libijske nacionalne armije (LNA) nakon što su izvele masovni napad U pravcu ka Surmanu.

Rekao je da se "neprijateljska odbrana raspala pod udarima snaga Al-Vefak i njihovim snažnim napadom", komentarišući izjavu snaga libijske vojske na čelu sa feldmaršalom Kalifom Haftarom.

Kanunu je istakao da su se snage GNA "proširile pre zalaska sunca i zauzele potpunu kontrolu nad Surmanom i Sabratom (70 km zapadno od glavnog grada Tripolija), i ušle u Al-Ajilat i Mleitah, Zaltan, Rikdalain, Al-Jameel, Al-Asa i pridružili se svojim ljudima koji su ih dočekali s dobrodošlicom."

Dodao je da su snage GNA "zaplenile ogroman arsenal egipatskog i emiratskog oružja i municije, kao i 6 oklopnih vozila Emirata, 10 tenkova i desetine naoružanih vozila."

U libijskom sukobu Turska i Katar vojno pomažu Tripoli i GNA, dok Rusija, Egipat, NR Kina, UAE pomažu snage iz Tobruka i Bengazija, lojalne feldmaršalu Kalifi Haftaru. Ostaje da se pitamo, da li će Putin reagovati zbog najnovije osvajačke ekspanzije Turske.

Expand player
Pogledajte više