Američki avion
Shutterstock
Foto: Shutterstock

U ponedeljak je Komanda za združene operacije u Iraku prokomentarisala novu tursku vojnu operaciju koja je ciljala severni deo zemlje. Operativna komanda je ovu operaciju opisala kao "provokativno ponašanje" i objasnila:

- Žalimo zbog povrede iračkog vazdušnog prostora turskim avionima, koji se u nedelju uveče dogodio kada je 18 turskih aviona krenulo prema Sindžaru - Makmuru - Al-Kavir-Erbilu, da bi stigli do okruga Šarkat duboko unutar teritorije na 193 km od turske granice - navodi se u saopštenju za TV "Al-Sumerija".

Turska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Rukovodstvo je objasnilo da je bombardovanje "ciljalo izbeglički kamp u blizini Makhmoura i Sindžara", i da je "turska letelica nastavila da se približava iračkoj granici do kasno sinoć i da ovo provokativno ponašanje nije u skladu sa obavezama dobrih komšija, u skladu sa međunarodnim sporazumima i predstavlja grubo kršenje iračkog suvereniteta."

U izjavi se traži "zaustavljanje kršenja vazdušnog prostora u pogledu i posvećenost zajedničkim interesima dveju zemalja".

Kurdi, Foto: Printscreen/Youtube

Ministarstvo odbrane Turske najavilo je u nedelju pokretanje operacije "Orlova kandža" protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka.

Proteklih godina turske snage su izvele intenzivne operacije protiv kurdske grupe, koju smatraju teroristima, i u Iraku i u Siriji, rekavši da je "ovo odgovor na napade elemenata PKK-a, sa kojima se Turska bori više od 3 decenije unutar i izvan zemlje."

BONUS VIDEO: Vučić na mapi