Kurdi napadnuti opasnim oružjem! (VIDEO)
alo.rs
oružje
oružje, Foto: Printscreen

Dana 20. decembra, položaj Sirijskih demokratskih snaga (SDF) lociran je u blizini grada Kobane, bio je na meti tzv. lutajućih raketa KARGU turske proizvodnje.

Rakete su pogodile položaj u okrugu Šeran istočno od Kobanea, koji se nalazi na turskoj granici. Kao rezultat napada nije bilo ljudskih niti materijalnih gubitaka.

KARGU je razvio turski STM za obavljanje izviđačkih i napadačkih misija. Lutajući projektili imaju domet 5 km, izdržljivost do 30 minuta i mogu biti naoružani raznim bojevim glavama. Projektil poseduje veštačku inteligenciju, mogućnost obrade slika, uključujući i prepoznavanje lica.

Turska vojska najverovatnije stoji iza napada. Turske jedinice na granici sa Sirijom naoružane su stotinama KARGU-a. Ovo je bio drugi takav napad na Kobane. Dana 25. novembra projektili istog tipa eksplodirali su u blizini Tel al-Hadžiba, nekoliko stotina metara od mesta današnjeg napada.

Turska vojska koristi rakete KARGU za nadgledanje i raketiranje granice sa Sirijom. Motivi nedavnih napada i dalje su nepoznati. Ovi napadi možda nisu bili ništa drugo do ispitivanja na bojnom polju.

PROČITAJTE JOŠ: