KORONA PROLAZI Kubanski lekari se vraćaju iz Italije

Tokom rada u italijanskim bolnicama ova grupa od 36 lekara i 15 medicinskih sestra izveli su vise od 5.000 medicinskih intervencija, negovali vise od 500 pacijenata i izlecili 210 bolesnih od koronavirusa. Ova grupa medicinskog osoblja deo je internacionalne brigade “Henri Riv” formirana na incijativu Fidela Kastra

korona ilustracija
Foto: tanjug ap

Druga grupa kubanskih lekara i medicinskog osoblja koji su u vreme pandemije Covida19 u Italiji, u najteže pogođenoj pokrajini Lombardija, lečili pacijente obolele od koronavirusa, vratili su se kući.

Gradonačelnica grada Crema Stefanija Bonaldi je na ispraćaju rekla da je doprinos kubanskih lekara u borbi protiv koroavirusa bio fundamentalan, “Srećni smo što su nam pomogli i što smo pored pomoći stekli i braću”, rekla je gradonačelnica Bonaldi, a prenosi "Europe Todaj"

Tokom rada u italijanskim bolnicama ova grupa od 36 lekara i 15 medicinskih sestra izveli su više od 5.000 medicinskih intervencija, negovali više od 500 pacijenata i izlecili 210 bolesnih od koronavirusa.

Kubansko medicinsko osoblje je deo internacionalne brigade “Henri Riv”, koja je formirana 2005. godine na incijativu tadašnjeg predsenika Fidela Kastra, kada je Kuba ponudila pomoć SAD nakon nesreće uzrokovane tajfunom “Katrina”.

Bivsi američki predsednik Dzordz W. Bus odbio je pomoc, a brigada je dobila ime po Amerikancu Henri Riv (Henry Reeve) koji je ucestvovao u prvom ratu za oslobođenje Kube od spanskih kolonizatora.

U Italiji je nekoliko udruzenja i organizacija građana pokrenulo peticiju za nominaciju kubanskih lekara za Nobelovanu nagradu za mir

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi