Salvini i Di Majo nasmejani
AP/Gregorio Borgia
Salvini i Di Majo nasmejani

AP/Gregorio Borgia

Salvini i Di Majo, Foto: AP/Gregorio Borgia

- U Evropi se uvek govorilo o francusko-nemačkoj osovini. Mi se pripremamo za novu ravnotežu i novu energiju u Evropi. A Poljska i Italija će biti protagonisti tog novog evropskog proleća, tog preporoda evropskih vrednosti - istakao je Salvini, na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim kolegom Joahimom Bruđinjskim, prenosi AP.

Neki ljudi u Briselu, rekao je Salvini, negiraju "judejsko-hrišćansko poreklo" Evrope, a preporod kakav on planira će to, kaže, promeniti.

Italijanski ministar je naveo i da radi na tome da EU učini manje birokratskom, a više fokusiranom na obezbeđivanju svojih granica od migranata.

- Evropa koja će biti rođena u junu imaće drugačiji ritam u poređenju s današnjom, koju predvode birokrate - rekao je.

Izbori za novi saziv Evropskog parlamenta, koji će biti održani od 23. do 26. maja, sve više poprimaju oblik bitke između liberalnih proevropskih snaga, među kojima je i francuski predsednik Emanuel Makron, i populističkih evroskeptika koje predstavljaju Salvini i krajnje desničarski lideri među kojima je i liderka francuske ekstremne desnice, Marin Le Pen, napominje američka agencija.

Salvini, koji je u poljsko Ministarstvo danas stigao u jakni na čijoj poleđini piše "Policija", u izjavi novinarima kritikovao je dogovor u kojem je posredovala EU o rasporedeli 49 spasenih migranata među nekoliko zemalja Unije.

Evropska unija

Profimedia.rs

Evropska unija, Foto: Profimedia.rs

Prema njegovim rečima, takav dogovor će samo ohrabriti trgovce ljudima da preko Mediterana šalju još više improvizovanih brodova , i ujedno ponovio svoje protivljenje prihvatanju ijednog novopridošlice.

Bruđinjski je, u međuvremenu, rekao da odbacuje optužbe da vlade Poljske i Italije teže ka napuštanju EU i istakao da je njihov cilj "vršenje uticaja na izgled zajedničkog, evropskog doma".

Salvinijev sastanak s liderom poljske vladajuće partije Jaroslavom Kačinjskim, koji je usledio, mnogi vide kao rani znak da li italijanski ministar zaista može da postavi nacionalistički izazov na evropskom nivou, navodi AP.

I Salvinijeva Liga, jedna od dve partije u vladajućoj italijanskoj koaliciji, i vladajuća Partija prava i pravde na čelu s Kačinjskim u Poljskoj su nepokolebljivo antiimigrantski nastrojene i kritikuju način na koji EU funkcioniše danas.

Ipak, poljski skepticizam u pogledu Salvinijevog prijateljskog pristupa ruskom predsedniku Vladimiru Putin mogao bi biti svojevrsna kočnica u italijansko-poljskoj saradnji, ocenjuje američka agencija.

Inače, obe populističke vlade su upletene u sukobe sa Briselom zbog težnji ka većem nacionalnom suverenitetu.

Poljska je u sukobu s Briselom zbog izmena poljskog pravosudnog sistema, koji neki smatraju antidemokratskim, dok su u središtu bitki koje Italija vodi sa EU - budžetski troškovi.

"Dojče vele", u međuvremenu, navodi da, uz netrpeljivost prema strancima, nacionalno orijentisane populiste u Italiji i Poljskoj povezuju i socijalna obećanja te da im je to donelo i izborne pobede, a napominje da je važan faktor u "desničarskom bloku" i mađarski premijer Viktor Orban.