"Ne smemo otvarati vrata, a nismo sigurni ni u sobama"

Printskrin
Dosad je zaraza potvrđena kod 174 osobe, a svi zaraženi, od kojih četvero u teškom stanju, raspoređeni su u nekoliko japanskih bolnica.
“Ne smemo otvoriti vrata dok ne začujemo kucanje i ne donesu nam hranu. I tako 24 sata na dan”, rekao je britanski putnik Dejvid Abel za Čenl 4. “Inače smo poput zatvorenika”, potvrdio je.

Tanjug/AP
Kabine
Iako Abel i njegova supruga Seli ne smeju napustiti svoju kabinu, spadaju među sretnije putnike, one čije kabine imaju balkone, pa mogu izaći na svež vazduh kad god požele. Putnici u jeftinijim kabinama, u potpalublju, nemaju ni prozore, pa je posada broda u dogovoru s japanskim vlastima započela dnevni raspored izlazaka na palubu.
Ponovno poput zatvorenika, putnici iz potpalublja smeju provesti sat vremena na otvorenom, no uz vrlo stroge mere opreza. Obavezno moraju nositi zaštitne maske - koje nisu posebno delotvorne kao zaštita od zaraze, ali ipak sprečavaju zaražene da je šire. Osim toga, moraju se neprestano držati najmanje na metar udaljenosti od ostalih putnika, te se ne smeju okupljati u grupe.
Baš kao i Abelovi, američki advokat Metju Smit i njegova supruga zatvoreni su u svoju kabinu od početka karantene.
“Kako imamo jednu od većih kabina i veliki balkon, te pristup svježem zraku, nismo uključeni u raspored izlazaka, zbog čega smo izolirani u kabini 24 sata na dan”, izjavio je Smit za BBC.
Objave
Smit je jedan od najaktivnijih putnika na društvenim mrežama, koji je dosad privukao veliku pažnju redovnim objavama fotografija hrane koju im osoblje dostavlja triput dnevno. Njegov je najveći problem i najveća muka - nedostatak kafe. Kafa se servira samo uz doručak.
Losos
No, na kvalitet hrane koja im se poslužuje Smit nema nikakvih zamerki. Juče su on i supruga ručali paštetu od dimljenog lososa, raviole sa sirom, nasi goreng, salatu od dimljene patke, kari sa svinjetinom i bakalar. Uz obrok su dobili i brioše, narandže i jabuke te dve plastične čaše s instant-rezancima da im se nađe ako popodne ogladne. Kao i svaki dan, dobili su kolače za dezert.
Dezerti su, kaže američka spisateljica Gaj Kaurter, takođe zarobljena na brodu, svakim danom sve bolji. “Za mene je pravi heroj na ovome brodu - brodski poslastičar”, rekla je.
“On je odlučio da je bolje umreti od čokolade nego od virusa, i šalje nam sve vrste veličanstvenih deserta koji oduševljavaju.”
Dok je Gaj Kauter razgovarala s novinarima Skaj Njuza, zdravstveno osoblje u zaštitnim odelima izlazilo je iz tridesetak bolničkih vozila i vatrogasnih kamiona i prilazilo brodu u pratnji japanskih vojnika. Posle je doznala da je na brodu potvrđeno još 66 slučajeva zaraze, a zareženi su zdravstveni radnici brzo evakuisali sa broda i, uz najveće mere sigurnosti, odvezli u bolnice.

Tanjug/AP
Rizični smo
“Moj suprug Philip i ja imamo 75 i 77 godina, spadamo u rizičnu grupu ako se razbolimo”, rekla je spisateljica.
“Nismo sigurni u svojim sobama.”
Gaj Kaurter kontaktirala je sa svojom osiguravajućom kućom, koja bi čak bila voljna poslati krizni tim za evakuaciju kako bi izvukla stariji par s broda, no ni japanske ni američke vlasti to ne dopuštaju.
“Put je bio divan, ali sada ne bih imala ništa protiv da pođem kući. Jednostavno, ne želim odavde otići u sanduku”, rekla je Kaurter.
Većina od oko 3600 putnika i članova posade još je dobrog zdravlja, iako većini nedostaje kretanje otkad su zarobljeni u svojim kabinama. No, pod sve većim su psihičkim pritiskom. Strahuju da će ih zaraziti zrak iz ventilacije, a strahove povećavaju različite informacije koje dobijaju od posade i stručnjaka - jedni govore da sistemom kruži samo svež vazduh, a drugi tvrde da se deo vazduha reciklira. Indijski članovi posade posebno su pod stresom, pa su svojoj vladi uputili panični poziv da ih spasi, svih 160. Posada prolazi kroz celi brod, hoda od kabine do kabine i servira tri obroka na dan. Stalno strahuju ko će se sledeći razboleti. No, niko ko ne zahteva hitnu medicinsku pomoć neće napustiti brod do završetka karantina za sedam dana, 19. februara.
Što se pak tiče hrvatskih državljana na "Dajmond princes"-u, situacija je pozitivna.
“Šest hrvatskih državljana na brodu Dajmond princes nisu zaraženi koronavirusom, dobrog su zdravlja i dobrog su raspoloženja. Mi smo u ambasadi od subote u svakodnevnom kontaktu: ili mi njih kontaktiramo ili oni nas”, rekao nam je u telefonskom razgovoru Dražen Hrastić, hrvatski ambasador u Japanu.
Pravila
Ambasador Hrastić opisao nam je svakodnevicu naših državljana na brodu.
- Svi putnici, pa tako i hrvatski putnik na brodu, moraju boraviti u svojim sobama uz povremenu mogućnost boravka na platformi kako bi imali priliku biti na svežem zraku. Kad su na platformi, putnici se moraju pridržavati određenih pravila, poput nošenja zaštitne maske i ograničenog približavanja drugim putnicima. Hrvatski članovi posade obavljaju svoje svakodnevne poslove na isti način kako bi ih obavljali da nema epidemije koronavirusa. Naravno, sve te poslove obavljaju uz maksimalne mere zaštite da se ne bi zarazili - rekao je Dražen Hrastić.
Dosad su na brodu testirane 492 osobe, a na novinsko pitanje zašto se ne testiraju svi ljudi na brodu, japanski ministar zdravlja Katsunobu Kato je odgovorio da to nije moguće. Inače, čak 80 posto putnika na brodu je starije od 60 godina pa mnogi od njih imaju različite hronične bolesti.
