korona virus
EPA
korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Više oporavljenih bolesnika sa koronavirusom u Južnoj Koreji ponovo je zaraženo pokazali su testovi.

Džeong Eun-kieong, šef Korejskih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je novinarima da je virus možda "reaktiviran", i da se pacijenti nisu ponovo inficirali, već se ponovo razboleli.

Zdravstvene vlasti zemlje saopštile su da su u toku epidemiološke istrage kako bi se utvrdilo šta stoji iza uznemirujućeg trenda - jer se mnoge zemlje nadaju da će ljudi razviti dovoljan imunitet kako bi sprečili ponovni rast pandemije.

"Broj će se samo povećavati - 91 je tek početak", rekao je Kim Vo-džo, profesor zaraznih bolesti Univerziteta u Koreji Guro, dodajući da se bolest verovatno "vratila", a da nisu ponovo zaraženi.

Grešek pri ispitivanjima takođe bi mogle biti uzrok, rekli su drugi stručnjaci, ili bi ostaci virusa i dalje mogli biti u ljudskim sistemima, ali ne mogu biti zarazni ili opasni za domaćina ili bilo koga drugog.

„Postoje različite interpretacije i mnoge varijable“, rekao je Jung Ki-suk, profesor plućne medicine na Svetskoj bolnici Hallim.

"Vlada mora da pronađe odgovore za svaku od ovih promenljivih", rekao je Jung.

Zabeleženo je da se gotovo 7.000 Južnokorejaca oporavilo od bolesti, preneo je informativni list.

U petak je Južna Koreja prijavila 27 novih slučajeva, što je najniži broj nakon što je dnevni rekord dostigao više od 900 krajem februara, prema podacima KCDC-a.