NAČUNICI OTKRILI ZABRINJAVAJUĆU STUDIJU O KORONI! Na stotine zaražene dece razvilo sindrom koji može da ostavi trajne posledice

Najmanje 285 američke dece razvilo je teško zapaljensko oboljenje u vezi sa korona virusom i mada su se uglavnom oporavila, stručnjaci upozoravaju na moguća trajna oštećenja.

Korona, test
Korona, test, Foto: Tanjug

Ovo su rezultati dve američke studije objavljene u ponedeljak u časopisu "New England Journal of Medicine".

Reč je o pedijatrijskom multisistemskom inflamatornom sindromu (PIMS) od koga obolevaju deca i koji je prvi put registrovan u Evropi. Sindrom se smatra neuobičajenim i smrtni slučajevi su retki. Međutim, od 285 dece obuhvaćene američkim istraživanjima umrlo je šestoro, a kako se navodi u studiji, pogođeno je 1.000 dece širom sveta.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) simptomi su temperatura koja prelazi 38 stepeni Celzijusa tokom najmanje 24 sata; tok bolesti je težak i zahteva bolničko lečenje; analiza krvi ukazuje na upalu, osim toga, prisutni su nagoveštaji zdravstvenih problema, koji pogađaju najmanje dva organa (srce, bubrezi, pluća, koža ili nervni sistem).

Često se javljaju mučnina i dijareja, a neka deca mogu imati simptome koji podsećaju na Kavasaki sindrom, retko oboljenje kod dece, koje može prouzrokovati oticanje i srčane probleme.

U najmanje 35 američkih država zabeleženi su takvi slučajevi.

- Izgleda da se javljaju nekoliko nedelja nakon lokalnog vrhunca aktivnosti kovida-19 – kaže rukovodilac studije dr Ejdrijen Randolf iz Dečje bolnice u Bostonu.

Druga studija se odnosi na 99 dece u saveznoj državi Njujork, gde su zabeleženi prvi slučajevi u SAD. Većina dece je u tom trenutku bila zaražena kovidom-19, ili su nedavno ozdravila, ali su pre toga svi bili zdravi.Oko 80 odsto dece u studiji u više američkih država imalo je probleme sa srcem, kao što su aneurizma (proširenje) koronarne arterije, koje može imati smrtni ishod.

- Njih moramo dalje da pratimo – kaže Randolf.

Većina obolele dece nije imala drugih zdravstvenih problema, ali 30 odsto je bilo gojazno. Prosečna starost im je bila osam godina.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi