Raste netrpeljivost Amerikanaca prema Kinezima

Alo.rs/Agencije/J.A. | vesti 2020-04-21 17:32:45 2020-04-21 17:32:45

Neprijateljski nastrojeni prema građanima ove zemlje zbog kampanje koju vodi Tramp

EPA

Istraživanje, koje je prošlog meseca sproveo nestranački istraživački centar Pev, pokazuje da čak dve trećine anketiranih (66 odsto) nisu naklonjeni Kine.

To je značajan skok u odnosu na 20 odsto, koliko je bilo pre nego što je predsednik Donald Tramp ušao u Belu kuću 2017 godine.

Rezultati pokazuju da Trampova optuživanja da je nemarnost Kine dovela do pandemije, imaju uticaja na tamošnje stanovništvo.

Istraživanje pokazuje i da na tako naglu promenu stava većine Amerikanaca dobrim delom uticaj ima i trgovinski rat Kine i SAD. Pokazatelj je to što je rast netrpeljivosti prema Kini najviše porastao 2019. godine, a u martu, u jeku pandemije, nije bilo značajnih promena.

Dalje, Amerikanci smatraju da su SAD i pored pandemije najjača vojna i ekonomska sila, pa tako 91 odsto ispitanika veruje da je svetu bolje pod američkim nego kineskim vođstvom.

Oko 90 odsto njih smatra kineski rast i uticaj pretnjom.

Ono što je možda direktno doprinelo povećanju negativnih stavova su jesu kritike upućejene Kini o pitanjima ljudskih prava, uključujući progon verskih manjina.

Expand player
Pogledajte više