S-400, domet, grafika
Alo,rs
S-400, domet, grafika

Alo,rs

S-400, domet, grafika, Foto: Alo,rs

U martu 2019. godine, Švedska agencija za istraživanje odbrane (FOI) objavila je izveštaj u kojem se navodi da su ruske mnogo hvaljene, mogućnosti za pristup / zabranu pristupa području (A2 / AD) u baltičkom regionu precenjene. 

Jedan od ključnih sistema o kome se piše je ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400. Sugeriše se da su analitičari u medijima preuveličali pretnju koju predstavlja S-400 uzimajući tvrdnje o njegovom dometu po nominalnoj vrednosti, naime, cifru od 400 kilometara.

Da bi S-400 imao domet od 400 kilometara i ugrozio avione, on mora da bude u stanju da vidi preko „radarskog horizonta“ predstavljenog zakrivljenošću Zemlje.

Postoji nekoliko rešenja za to koja su opisana u radu: na primer korišćenje radara (preko-horizonta (OTH)) ili preko mogućnosti kooperativnog angažovanja (CEC). CEC bi u ovom scenariju uključivao upotrebu podataka iz vazduhoplova za upozoravanje u vazduhu za ispaljivanje raketa zemlja-vazduh.

Autori članka FOI navode da trenutni radari OTH ne mogu efikasno da vode raketu, pozivajući se na članak iz 2016. godine, koji je objavio Dejvid Ak, i švedski članak koji se tiče radara OTH.

U članku iz 2016. godine navedeno je da bi rani niskofrekventni radari mogli samo da odrede poziciju cilja do visine od 10.000 stopa, što nije dovoljno tačno da bi se vodio projektil.

Tagovi

Komentari (2)

raca

26.02.2020 15:59

Ne pipaj nikoga,ne diraj nikoga-ne napadaj nikoga i gde je tu ikakva pretnja i opasnost,ja tebe napadnem ti se branis-jaka filozofija Amerikanaca,oni smeju a niko drugi ni da pisne alal ti .........................................................

Sasa

26.02.2020 19:17

Da,nije opasan i precizan s 400.Pa sto se pokocili Skandinavci?Neka probaju sa svojim prijateljima iz NATO-a da udu u vazdusni prostor Rusije.