SKUP KAO OTROV Koliko košta život u Nemačkoj?

Prema statističkim podacima za normalan život u Nemačkoj 2019. godine mesečno je bilo potrebno 750 evra.

Nemačka
Nemačka, Foto: Google street view

Cene hrane, smeštaja i odeće su za 4,3 odsto veće od evropskog proseka što je znatno manje u odnosu na Dansku, najskuplju evropsku zemlju. Cena života u Danskoj je 37,9 odsto veća od evropskog proseka.

Najveći trošak u Nemačkoj je stanovanje, a mesečne stanarine se znatno razlikuju od mesta stanovanja.

Važnu ulogu igra želite li da živite u nekoj od metropola ili u selu udaljenom od grada i po nekoliko desetina kilometara.

U Berlinu se, kako piše Dojče vele, a prenosi Jutarnji list, stan veličine 30 kvadrata u proseku plaća 16,22 evra po kvadratnom metru, što je za oko pet evra više od nemačkog proseka. Za jedan manji stan u Berlinu se mesečno u proseku izdvaja oko 795 evra?!

Berlin
Berlin, Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

U Minhenu je potrebno „dublje zavući ruku u džep” pošto glavni grad Bavarske ima najskuplje stanarine. U Minhenu se za stan od 40 kvadrata u proseku plaća više od 26 evra po kvadratnom metru. Ali osim stanarine treba platiti i struju i druge režije.

Kada smo kod struje ona se mesečno u proseku plaća 29,42 centi za kilovat sat, dok se za druge troškove – odvoz smeća, čišćenje stepeništa, održavanje dvorišta i slično – u proseku mesečno izdvaja oko 215 evra.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi