Ilir Meta
Profimedia
Ilir Meta

Profimedia

Ilir Meta, Foto: Profimedia

 

Albanski predsednik Ilir Meta rekao je na sastanku sa ambasadorima zemalja članica EU da će u svojstvu vrhovnog komandanta izvesti vojsku na ulice, ako se pokuša sa održavanjem lokalnih izbora 30. juna, koje je odložio, prenosi Bugarska nacionalna televizija (BNT).

Edi Rama

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

Kako navodi albanski list Šćip, albanski predsednik je rekao da je dobio informacije od stranih službi da će biti izazvani neredi na ulicama gradova u Albaniji ukoliko dođe do održavanje izbora i da on kao šef države ne može to da prihvati.

Edi Rama

Tanjug/AP

 

 

Sastanak koji je Meta održao sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije trajao je dva sata i bio je posvećen političkog krizi u zemlji, posebno njegovoj odluci da odloži izbore.
Meta je ranije danas poslao pismo ambasadorima, objašnjavajući razloge o odlaganju izbora, pritom dodajući da "Albanci neće glasati 30. juna".

 

U pismu je ocenio postupak vladajuće albanske stranke Socijalističke partije o njegovom opozivu kao državni udar.

Između ostalog, Meta je obećao da će pokušati dovesti premijera albanske države Edija Rame i lidera glavne opozicione stranke Demokratske partije Ljuljzima Baše za pregovarački sto, kako bi se pronašlo rešenje.

Ako uspe u tome, kako se navodi, zamoliće opoziciju da odustane od zakazanog protesta „ujedinjene albanske opozicije" zakazanog za 21. jun.