ruski brod, američki brod, pacifik
Printscreen Twitter/Pentagon
ruski brod, američki brod, pacifik, Foto: Printscreen Twitter/Pentagon

 

Incident u Tihom okenau između američkog i ruskog ratnog broda izazvao je svetsku pažnju, a međusobne optužbe ne prestaju.

Nuklearna podmornica, Foto: Profimedia

 

 

Naime rano jutros u 6.35 časova po moskovskom vremenu u Istočnom kineskom moru prema navodima Moskve udarna grupa Ruske ratne mornarice i pacifičke flote imale su dodir.

 

Ruska Pacifička flota je saopštila da je Moskva uložila protest komandi vojske SAD nakon što je, kako tvrdi, američka krstarica omela prolazak razaraču "Admiral Vinogradov", prišavši mu na oko 50 metara.

ruski razarač, Foto: printscren youtube

 

 

"Američka krstarica Čanselorsvil iznenada je promenila smer i presekla put razaraču Admiral Vinogradov na oko 50 metara od broda. Kako bi sprečila sudar, posada Admirala Vinogradova bila je primorana da izvede hitan manevar", navodi se u saopštenju ruske flote.

 

S druge strane oglasila se i američka mornarica koja je na svom Tviter nalogu objavila dva video snimka, na kojima se prema njihovim tvrdnjama vidi ko je prouzrokovao incident.

Američka mornarica saopštila da se ruski razarač zamalo sudario sa jednom od američkih krstarica  i osudila incident kao "nebezbedan i neprofesionalan".

 

 "Dok je vršio operacije u Filipinskom moru, ruski razarač klase Udaloj I DD 572 nebezbedno je manevrisao protiv američkog Čanselorsvila", rekao je portparol američke Sedme flote komandant Klejton Dos.

On je odbacio tvrdnje Rusije da je američki brod taj koji se opasno ponašao kao "propagandu".

Dos tvrdi da je ruski razarač taj koji je prišao na između 15 i 30 metara američkom Čanselorsvilu, prenosi Rojters.