EVO PRILIKE ZA UJEDINJENJE?! Kiparski Turci poslali istorijski predlog kiparskim Grcima u Nikoziji! Ako se sad ne dogovore, neće nikad!

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je danas da je lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži predložio međunarodno priznatoj vladi kiparskih Grka u Nikoziji da dve strane sarađuju u potrazi za gasom kod obala Kipra, prenosi Rojters.

Kipar
Kipar, Foto: Profimedia.rs

Navodi se da je ovaj predlog, kojim je prosleđen putem EU, stigao nakon upozorenja Brisela na račun Turske.

Rojters je u četvrtak imao uvid u nacrt saopštenja u kojem se navodi da će Evropska unija na određeno vreme obustaviti razgovore na visokom nivou s Ankarom, kao i pregovore o sporazumu o vazdušnom saobraćaju, a zamrznuće i finansijska sredstva namenjena Turskoj za narednu godinu, zbog ilegalnog bušenja morskog dna u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra.

U nacrtu saopštenja se dodaje da će o zajedničkoj odluci EU, čija konačna verzija može da bude u međuvremenu izmenjena, raspravljati izaslanici država članica Unije na sastanku u Briselu, sa ciljem da saopštenje bude usvojeno u ponedeljak kada se budu sastali ministri spoljnih poslova zemalja evropskog bloka.

Grčka protest
Grčka protest, Foto: Tanjug/AP

ERDOGAN ZADAO UDARAC AMERICI NIje mu jedini cilj pakt sa Rusima, nego nešto mnogo važnije i OPASNIJE! Ovo je krajnja raskrsnica!

- U svetlu kontinuiranih i novih ilegalnih aktivnosti Turske vezanih za bušenje, (EU) da suspenduje pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o vazdušnom saobraćaju i slaže se da do daljnjeg ne održava sastanke dijaloga koji se vode na visokom nivou - piše u saopštenju.

ZDRAVSTVENO STANJE NEMAČKE KANCELARKE IZAZVALO EKONOMSKU KRIZU Trese se Angela, ali trese se i privreda! BASF, Dajmler i Dojče Banka podrhtavaju od nestabilnosti

Navijači Turske
Navijači Turske , Foto: Profimedia

U njemu dalje stoji da "Savet (EU) podržava predlog (Evropske) komisije za smanjenje predpristupne pomoći za Tursku za 2020. godinu i poziva Evropsku investicionu banku da ponovo razmotri davanje pozajmica uz Turskoj, pre svega kada je u pitanju zaduživanje (turske) države na tržištu hartija od vrednosti".

Takođe se navodi da će EU biti spremna na uvođenje još restriktivnijih mera ukoliko Turska nastavi sa bušenjem.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi