Kiparski Turci poslali istorijski predlog kiparskim Grcima u Nikoziji! Ako se sad ne dogovore, neće nikad!

Alo/Tanjug/V.M. | vesti 2019-07-13 15:16:33 2019-07-13 15:16:33

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je danas da je lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži predložio međunarodno priznatoj vladi kiparskih Grka u Nikoziji da dve strane sarađuju u potrazi za gasom kod obala Kipra, prenosi Rojters.

Profimedia.rs

Navodi se da je ovaj predlog, kojim je prosleđen putem EU, stigao nakon upozorenja Brisela na račun Turske.

Rojters je u četvrtak imao uvid u nacrt saopštenja u kojem se navodi da će Evropska unija na određeno vreme obustaviti razgovore na visokom nivou s Ankarom, kao i pregovore o sporazumu o vazdušnom saobraćaju, a zamrznuće i finansijska sredstva namenjena Turskoj za narednu godinu, zbog ilegalnog bušenja morskog dna u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra.

Pročitajte još:

U nacrtu saopštenja se dodaje da će o zajedničkoj odluci EU, čija konačna verzija može da bude u međuvremenu izmenjena, raspravljati izaslanici država članica Unije na sastanku u Briselu, sa ciljem da saopštenje bude usvojeno u ponedeljak kada se budu sastali ministri spoljnih poslova zemalja evropskog bloka.

- U svetlu kontinuiranih i novih ilegalnih aktivnosti Turske vezanih za bušenje, (EU) da suspenduje pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o vazdušnom saobraćaju i slaže se da do daljnjeg ne održava sastanke dijaloga koji se vode na visokom nivou - piše u saopštenju.

U njemu dalje stoji da "Savet (EU) podržava predlog (Evropske) komisije za smanjenje predpristupne pomoći za Tursku za 2020. godinu i poziva Evropsku investicionu banku da ponovo razmotri davanje pozajmica uz Turskoj, pre svega kada je u pitanju zaduživanje (turske) države na tržištu hartija od vrednosti".

Takođe se navodi da će EU biti spremna na uvođenje još restriktivnijih mera ukoliko Turska nastavi sa bušenjem.

Expand player
Pogledajte više