Evropska unija
Tanjug/AP
Evropska unija

Tanjug/AP

Evropska unija, Foto: Tanjug/AP

Bivši izaslanik EU nalazi se pod istragom zbog optužbi špijuniranja za Kinu. Zgrade u Briselu i Berlinu pretražene su usred istrage protiv bivšeg nemačkog diplomate Izveštava se da je diplomata u centru istrage ranije radio u komisiji EU.

Bivši nemački diplomata koji je radio u institucijama EU je pod istragom, zajedno sa dvojicom lobista zbog sumnje da špijunira za kinesku vladu. Izveštava se da je policija izvršila pretres devet domova i kancelarija u Briselu, Berlinu, Baden-Virtembergu i Bavarskoj u ime nemačkog saveznog tužilaštva.

Portparol saveznog tužilaštva potvrdio je istragu o sumnji za špijunažu, ali odbio je da ponudi bilo kakve detalje, osim navodeći da nije bilo hapšenja. Tvrdi se da su dve osobe delile poverljive komercijalne informacije sa kineskim ministarstvom za državnu bezbednost. Treći je pokazao spremnost za to, navodi Der Spiegel.

Diplomata je u centru istrage ranije radio i u komisiji EU i u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), krilu za spoljne poslove. Nemački magazin je objavio da je nakon toga bio ambasador EU u „nekoliko zemalja“, pre nego što je 2017. godine završio karijeru u EU i pridružio se lobističkoj kompaniji.

Istraga je značajna po tome što je relativno retka. Prošle godine je EEAS upozorio države članice na prisustvo oko 250 kineskih i 200 ruskih špijuna za koje se navodi da šetaju ulicama Brisela, prepune ambasada. Ali, malo je slučajeva otkrivanja špijuna Pekinga. Kaže se da je osumnjičeni počeo dojavljivati informacije svom kineskom višem oficiru iste godine kada je preselio i da je regrutovao ostala dva osumnjičena.Jedno od njih dvoje je otputovalo u Kinu na sastanak sa svojim navodnim rukovodiocem. U izjavi, neimenovana lobistička kompanija navela je da je njen zaposleni oštro demantovao navode iznete protiv njega.

Tagovi