Si Đinping
Tanjug/AP
Si Đinping

Tanjug/AP

Si Đinping, Foto: Tanjug/AP

Zakon o nacionalnoj odbrani je postojao i ranije, ali je na kraju 2020. godine izmenjen: oslabljen je uticaj Vlade, dok je kineski lider dobio prerogativ da objavljuje rat. Ovaj amandman na zakon može da izgleda kao nijansa, jer je u rukama Sija i tako koncentrisana ogromna vlast. Međutim, analitičari smatraju da je on ovim dobio dodatni instrument reagovanja na izazove koji dolaze od SAD.

Da li će Kina započeti rat?

 

Kako piše „South China Morning Post“, kao razlozi za mobilizaciju i povećanje borbene gotovosti vojske navedene su pretnje raskolom i zaštita „interesa razvoja države“. Amandmani na zakon su bili predmeti diskusije već dve godine i stalni komitet Nacionalnog narodnog kongresa ih je usvojio 26. decembra prošle godine. Radi se o velikom dokumentu: tri člana su bila ukinuta, 50 amandmanski dopunjena, dok su šest dodata.

U zakonu je bio stavljen akcenat na stvaranje mehanizma koordinacije državnih i privatnih preduzeća, usmerenih na razvoj vojnih tehnologija koje uključuju konvencionalno naoružanje, kao i sferu sajber bezbednost, svemira i elektromagnetnih borbenih sredstava.