Donald Tramp
Printscreen youtube
Donald Tramp

Printscreen youtube

Foto: Printscreen youtube

Dve zemlje su pojačale retoriku usled širenja koronavirusa, a Vašington tvrdi da je Peking “sakrio” stvarni obim svoje stope zaraze, i preti sankcijama i tuži azijsku državu za štetu uzrokovanu COVID-om. Kina je demantovala ove tvrdnje i upozorila da će im se osvetiti.

Moskva smatra da su optužbe SAD protiv Kine u vezi sa širenjem koronavirusa neosnovane i destruktivne, objavio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Prirodno gledamo optužbe koje je Vašington uputio protiv NRK, našeg strateškog partnera, sa zabrinutošću i strepnjom", rekao je Rjabkov, govoreći na diskusiji kluba Valdai u četvrtak "Ostati zdrav u raspadajućem svetu".

"Mi smo više puta izneli svoje stajalište o ovom pitanju i svodi se na činjenicu da nema razloga da kriviti Kinu za bilo šta što je bilo prerano, pogrešno ili neadekvatno tokom celog perioda borbe sa virusom COVID-19, " dodao je on.
Prema rečima višeg diplomate, dok je Rusija pozvala američke vlasti da odgovornije pristupe pitanjima vezanim za koronavirusnu krizu, kao što je finansiranje Svetske zdravstvene organizacije, umesto toga, Moskva je primetila trend u suprotnom smeru.

"Vidimo kako političari, diplomate i visoke ličnosti u izvršnoj vlasti u Vašingtonu bukvalno svakodnevno množe svoju listu žalbi protiv Kine i pokušavaju da nametnu anti-kineski diskurs među celokupnom međunarodnom zajednicom", rekao je Rjabkov.

Diplomata je predložio da zemlje, bar za vreme aktuelne krize, moraju da "napuste sopstvene sebične pristupe i pojmove" u korist pronalaženja zajedničkog pristupa za rešavanje problema koji utiču na čitavo čovečanstvo što pre, kako bi se shvatila „najefikasniji način suočavanja sa pandemijom i pronalaženje mogućnosti za ponovno pokretanje svetske ekonomije sa najmanje moguće štete celoj civilizaciji i svakoj pojedinačnoj zemlji."
Prebacivanje krivice.

Si Đinping, Kina

Printscreen youtube

Foto: Printscreen youtube

Rjabkova primedba dolazi posle višestrukog napora američkih zvaničnika da optuže Kinu za koronavirus, poslednjom kampanjom koja se sastoji od tužbi i zakona protiv Pekinga od strane republikanskih zakonodavaca i guvernera zbog navodnog pogrešnog upravljanja pandemijom, uključujući zahteve za ekonomskom nadoknadom i čak i napor da se Kini oduzme njen suvereni imunitet kako bi se omogućilo pojedinim Amerikancima da tuže kinesku vladu. U odvojenom razvoju, u sredu je FBI izdao saopštenje u kojem optužuje kineske istraživače i hakere da pokušavaju da ukradu američko istraživanje vakcine protiv koronavirusa. Pre toga, Trampova administracija planula je raznim idejama za „kažnjavanje“ Kine zbog izbijanja epidemije, uključujući moguće kaznene tarife ili čak odbijanje da se vrati deo ogromnog višemilijunskog duga SAD prema Kini.

Vuhan, Kina

Tanjug

Foto: Tanjug