Kineska ratna mornarica
Shutterstock
Kineska ratna mornarica

Shutterstock

Kineska ratna mornarica, Foto: Shutterstock

Kina je otkrila svoj drugi domaći jurišni napadački amfibijski brod koji je izgrađen u zemlji.

Drugi kineski jurišni brod tipa 075 koji je izgrađen u zemlji, porinut je u sredu u luci Šangaj, prenosi novinska veb stranica "thepaper.cn" sa sedištem u Šangaju. Sposoban je za vođenje amfibijskih borbi i za razne misije.

Analitičari su napomenuli da je kineski program jurišnih brodova napredovao veoma brzo, kako u pogledu konstrukcije svakog broda, tako i intervala između puštanja u rad dva broda.

Li Jie, savetnik za pomorska pitanja sa sedištem u Pekingu, izjavio je za "Global Times" da je drugo puštanje u rad broda 075 pokazalo da je Kina dosegla tehnološku zrelost u izgradnji napadačkih brodova, kao i helikoptera koji će biti raspoređeni na brodovima.

Kineska ratna mornarica

Shutterstock

Kineska ratna mornarica, Foto: Shutterstock

Izgradnja brodova je brzo izvedena, a očekuje se da će slični sistemi, postrojenja i oprema biti postavljeni neometano nakon puštanja u rad, rekao je Li.

Song Žongping, kineski vojni stručnjak i TV komentator, rekao je za "Global Times" u sredu da je izgradnja prvog broda 075 kompaniji koja se bavi brodogradnjom dala bogata iskustva, što je omogućilo izgradnju drugog broda za kratko vreme.

Puštanje u rad drugog broda tipa 075 došlo je u vreme kada se svet suočava sa pandemijom koronavirusa (COVID-19), a Song je rekao da je to pokazalo da kineska industrija brodogradnje poseduje napredne upravljačke sposobnosti i da može da minimizira uticaj pandemije.

Kineska vojska

Shutterstock

Kineska vojska, Foto: Shutterstock

Pored savladavanja sličnih tehnologija, još jedan razlog za brzi razvoj napadačkih brodova u Kini jesu njene hitne strateške i taktičke potrebe, rekao je Song, napominjući da je Kini potrebna ova vrsta ratnog broda za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta u poljima poput pitanja Tajvana i zaštite Južnog kineskog mora.

Slažući se sa Songom, Li je rekao da napadački brodovi uglavnom vode vertikalno razmeštanje i desant na ostrva i grebene poput ostrva Tajvan i onih u Južnom kineskom moru. Ti ratni brodovi sa velikim pljosnatim palubama mogu i vertikalno prevoziti trupe helikopterima, a ne samo horizontalnim sredstvima - rekao je Li.

Japanski pilot

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

- Takođe mogu da rade zajedno sa avionima, ostavljajući im prostora da preuzmu superiornost u vazduhu dok prevoze trupe, tenkove i oklopna vozila tokom desanta, značajno poboljšavajući borbenu sposobnost kineske mornarice kao sveobuhvatni sistem - rekao je Li.

U vojnim operacijama osim rata, napadački brodovi mogu biti raspoređeni u antiterorističkim, antipiratskim, zaštitnim linijama, pomoći u katastrofama i humanitarnim misijama, rekli su stručnjaci.

U četvrtak se navršava 71. godina od osnivanja Kineske narodnooslobodilačke armije (PLA), a vojni entuzijasti rekli su da je puštanje u rad drugog broda tipa 075 u sredu rođendanski poklon mornarici PLA.

Li i Song rekli su da je datum verovatno slučajnost. Iako porinuće brodova može dati inspiraciju, ključni faktor koji će odrediti slanje brodova je napredak u izgradnji, koji ima praktično značenje, rekli su.