Amerika i Kina
Shuterstoock
Amerika i Kina

Shuterstoock

Amerika i Kina , Foto: Shuterstoock

„Državni sekretar je potvrdio da će SAD sarađivati sa saveznicima i partnerima u cilju zaštite naših zajedničkih vrednosti i interesa, kako bi pozvali Kinu na odgovornost za njene postupke, koji ugrožavaju stabilnost u Indo-pacifičkom regionu, između ostalog i u Tajvanskom moreuzu, i zbog toga što Kina podriva međunarodni poredak, zasnovan na pravilima“, rekao je Prajs.

Takođe, prema njegovim rečima, Blinken je tokom telefonskog razgovora kineskom kolegi, članu Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jangu Đečiju saopštio da će SAD nastaviti da štite ljudska prava u Sinkjangu, Tibetu i Hongkongu.

kina amerika

Shutterstock

Kina i Amerika, Foto: Shutterstock

Jang je, međutim, pozvao Vašington da ispravi greške učinjene po pitanju Kine u poslednje vreme.

„Kina poziva SAD da isprave greške napravljene u poslednje vreme, da se fokusiraju na saradnju, na rešavanje nesuglasica i da doprinesu zdravom i stabilnom razvoju američko-kineskih odnosa“, rekao je Jang, prenosi Centralna televizija Kine.
On je takođe pozvao SAD da razvijaju bilateralne odnose, zasnovane na principima međusobnog poštovanja, obostrano korisnoj saradnji i odsustvu konfrontacije.

Hong Kong, NR Kina

Tanjug/AP

Hong Kong, NR Kina, Foto: Tanjug/AP

Kineski predstavnik je takođe poručio da Kina neće trpeti nikakvo spoljno mešanje u svoje unutrašnje stvari.

„SAD treba strogo da poštuju princip 'jedne Kine' i odredbe tri zajednička američko-kineska saopštenja. Mešanje u poslove Hongkonga, Tibeta i Sinkjanga ravno je mešanju u unutrašnja pitanja Kine i mi nećemo trpeti nikakvo mešanje spolja“, poručio je Jang.
Takođe je istakao da bilo kakvi pokušaji da se Kina okleveta ili ocrni neće uspeti, zemlja će nastaviti da odlučno štiti svoj suverenitet, bezbednosti i razvojne interese.

Dodao je da Kina i SAD treba da međusobno poštuju osnovne interese, političke sisteme, kao i puteve razvoja koje su izabrali narodi te dve države.

Ranije je američki predsednik Džo Bajden saopštio da je Kina glavni suparnik Sjedinjenih Američkih Država.

Pročitajte još:

 

Tagovi