Severna Koreja
print screen YouTube

 

Severna Koreja

print screen YouTube

Foto: print screen YouTube

Tri upečatljive i lepe žene popunjavaju unutrašnji krug 38-godišnjeg despota, a jedna je i pop zvezda u pustinji i moguća Kimova ljubavnica.

Poslednjih nedelja, Kimovaa moćna sestra, Kim Jo Džong, trenutna šefica moćnog Sektora za organizaciju i usmeravanje na Severu, koja upravlja svim aspektima severnokorejskog života, bila je u središtu medija. Mnogi izveštaji su o njoj govorili kao o mogućoj naslednici.

Ali njegova supruga Ri Sol-ju - koja je u javnosti izložena mnogo više od supruga Kimovog oca i dede - ima više uticaja nego što mnogi shvataju, kažu stručnjaci.

Njihov brak je uređen, kao što je to običaj u Severnoj Koreji, i imaju dvoje male dece, verovatno i troje. Ri Sol-ju je bivša pevačica i navijačica.

U stvari, nova knjiga bivšeg analitičara CIA Jung H. Pak tvrdi da Kim sebe vidi kao drsku verziju Džona F. Kenedija, a njegovu ženu kao modernu i elegantnu Džeki kojeg je njegovao da izgleda i ponaša se poput ikone američke prve dame.

"Ne mislim da Kimova supruga ima ambicije da bude pravi politički igrač, ali ima poštovanje od strane elite," izjavio je za Njujork Post severnokorejski analitičar Brus Behtol, bivši član Odbrambene obaveštajne agencije.

„Ona je apsolutno lepa i mislim da bi ona i deca bili sigurni ako se Kim nešto dogodi. Ne bi je ubili kao što je Kimov ujak ubijen. Mogli bi je prebaciti iz zemlje, ali to je sve."

Severna Koreja

print screen YouTube

Foto: print screen YouTube

Ali komplikovana uloga supruge i sestre je žena po imenu Hion Song-Vol, otprilike 43 godine, koja može ili ne mora biti ono što Korejci zovu "ženom velike sestre" - ljubavnicom koja je starija od svog oženjenog ljubavnika.

Hion, koja je lider u potpuno ženskom Moranbong bendu, a koga porede sa Spajs Grls iz Severne Koreje, bila je smatrana mrtvom

Smatralo se da ju je javno likvidirala vojska zajedno sa članovima njenog prvog benda 2013. godine zbog nejasnih optužbi koje uključuju pornografske video snimke.

Ona je preuzela posao koji je jednom držala Kimova sestra, koja se u Severnoj Koreji naziva „direktorica događaja“, a koja uključuje sve glavne javne događaje na kojima se Kim pojavljuje.

Kim Jo-Jong

Printscreen / Youtube

Foto: Printscreen / Youtube

Zavisno od koga pitate - a glasine i dezinformacije o tajnom severnokorejskom režimu su česte - Hion je samo stari Kimov prijatelj iz njihovih tinejdžerskih dana ili je ona takođe poslednja ljubavnica njegovog pokojnog oca Kim Džong-ila, kao i majka jednog od Kimove dece.

Neki izveštaji u medijima tvrde da je aferu Kim i Hion zaustavio njegov otac, ali se potom ponovo razbuktala nakon smrti Kim Džong Ila 2011. godine i Kimovog imenovanja kao novog vođe Severne Koreje.

Kim Jo-džong, sestra Kim Džong-una I Hion i Kimova žena bili su deo severnokorejske delegacije koja je u Južnu Koreju ušla 2018. godine uoči Zimskih olimpijskih igara 2018. godine.

"Hion je veoma moćna žena", rekao je Džejson Li, prebeg rođen u Severnoj Koreji, koji sada živi u SAD-u, koji je odrastao kao sin političkih elita u Pjongjangu i ima mnogo zajedničkih prijatelja sa porodicom Kim.

"Ona je definitivno moćnija od supruge, ali još uvek nije moćna kao sestra."

Međutim, za razliku od Kimove supruge i sestre, Hion bi najviše mogao da izgubi ako Kim umre ili izgubi moć, rekli su.

Severna Koreja

print screen YouTube

Foto: print screen YouTube

"On voli svoju ženu", rekao je za Post Majkl Maddn, direktor i osnivač NK Leadership Vatch, obaveštajne organizacije koja je fokusirana na Severnu Koreju. „Kim je skoro nekako moderan na taj način. Ali Hion je definitivno na slici na nekom nivou. "