Kim Džong Un
AP
Kim Džong Un

AP

Kim Džong Un, Foto: AP

Severna Koreja je izrazila nameru da prekine veze sa Južnom Korejom nakon što je otkrila da su vladini pamfleti distribuirani ljudima duž granice.

- Prvi relevantan korak je zatvaranje i uklanjanje međukorejske kancelarije za vezu, koja se nalazi u zajedničkom industrijskom kompleksu Gaeseong - rekao je portparol Jedinstvenog fronta vladajuće Laburističke partije u Severnoj Koreji, a citira ga novinska agencija "Jonhap". 

Kim Džong Un

EPA

Kim Džong Un, Foto: EPA

- Prvi potpredsednik Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, Kim Jo Jung, mlađa sestra severnokorejskog lidera, naredila je protivmere zbog distribucije anti-severnokorejskih letaka preko granice - rečeno je u izjavi.

- Južna Koreja mora uzeti u obzir da ovo pitanje predstavlja upozorenje koja je poslao prvi potpredsednik Centralnog komiteta vladajuće partije koji je odgovoran za planove Južne Koreje - rekla je ona.

- Takođe pripremamo stvari koje mogu da postanu jako teške - rekla je, "i sada se trudimo da se već suočimo sa problemima i poteškoćama."

Parada Severna Koreja

Tanjug/AP

Parada Severna Koreja, Foto: Tanjug/AP

Front je najavio da će definitivno zatvoriti i ukloniti međukorejsku kancelariju za vezu koja se nalazi u industrijskom kompleksu Gaeseong.

Front je dalje izjavio da je prva zamenica ranije tokom dana izdala uputstva za započinjanje nacrta revizije u cilju primene mera navedenih u njenim izjavama.

Kim Džong Un

Tanjug / AP

Kim Džong Un, Foto: Tanjug / AP

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da planira da donese zakonodavstvo koje zabranjuje takve "stresne akcije", tvrdeći da kampanja predstavlja pretnju po život i imovinu stanovnika u pograničnim oblastima gde se leci šalju putem ogromnih balona.

Prva zamenica Kim izdala je saopštenje u kome je upozorila da će se potpuno povući iz zajedničkog industrijskog kompleksa Gaeseong, zatvoriti kancelariju za vezu i otkazati gotovo neprocenjivi međukorejski vojni sporazum, ako Južna Koreja ne preduzme odgovarajuće mere protiv anti-severnokorejskih publikacija.