JO JE SPREMNA ZA RAT! Kimova sestra ispunila obećanje, surovo će se obračunati sa južnjacima i Amerima! Ima dobar plan u rukama?!

Radikalni potezi Kimove sestre.

Kim Jo Džong
Kim Jo Džong, Foto: Tanjug

Nakon dve godine neuspelih mirovnih pregovora koji se nisu pomerili sa mrtve tačke, Severna i Južna Koreja ponovo su na ivici rata. Samo nekoliko sati nakon što je najavila da će poslati vojsku u demilitarizovanu zonu, Severna Koreja je digla u vazduh kancelariju za vezu sa Južnom Korejom u pograničnom gradu Kaesong.

Parada Severna Koreja
Parada Severna Koreja, Foto: Tanjug/AP

Stare tenzije su se probudile samo nekoliko dana nakon što je Kim Jo Džong, mlađa sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una preuzela na sebe kontrolu nad odnosima sa Seulom.

Kim Džon-Un i Kim Jo-Jong
Kim Džon-Un i Kim Jo-Jong, Foto: AP

Najpre je, odmah po preuzimanju funkcije, odlučila da isključi sve linije komunikacije sa „neprijateljskom“ Južnom Korejom, među kojima je i "vruća linija veze između lidera dve nacije", kao i izuzetno važni vojni kanali komunikacije koji služe da spreče slučajne vojne sukobe izazvane pogrešnim tumačenjem namera druge strane.

Južna Koreja, vojska
Južna Koreja, vojska, Foto: Shutterstock

Kim Jo Džong je tada zapretila i da će zatvoriti zajedničku Kancelariju za veze i zajednički fabrički park u pograničnom gradu Kaesong. Tu nameru je danas sprovela u delo, ali daleko teatralnijom i opasnijom metodom - Kancelarija je odletela u vazduh, "tragično uništena sjajnom eksplozijom".

Zvanično objašnjenje za otvoreno neprijateljstvo prema Seulu još je teatralnije. Uništenje Kancelarije i prekidanje komunikacionih veza je, prema Pjongjangu, odgovor "ološu", "ljudskom smeću" i "psima", odnosno aktivistima i severnokorejskim dezerterima koji, navodno, po nalogu Seula u zemlju šalju pamflete protiv Kima i njegovog režima.

Kancelarija u Kaesongu, koja je dugo bila simbol krhkih odnosa dve Koreje, zatvorena he 2016. godine nakon uzburkanih tenzija, ali je ponovo uspostavljena 2018. kada su pokrenuti mirovni pregovori.

Kim Jo Džong
Kim Jo Džong, Foto: Printscreen youtube

Zvaničnici Pjongjanga odlučili su da Južnu Koreju tretiraju kao „neprijatelja“ usled napora Seula da uveri Severnu Koreju da se odrekne svog programa nuklearnog oružja u zamenu za olakšanje strogih sankcija.

Severna Koreja mesecima unazad izbegava ponude južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina za razgovore, kažnjavajući ga zbog sprovođenja američkih sankcija, dela kampanje „maksimalnog pritiska“ kojim predsednik Donald Tramp pokušava da natera Kim Džong Una da se odrekne nuklearnog oružja.

Severna Koreja, vojska
Severna Koreja, vojska, Foto: Shutterstock

"Revolucionarna dostignuća"

Kim Jo Džong preuzima sve značajniju ulogu u upravljanju zemljom i mnogi nedavna dešavanja tumače kao njenu želju da se istakne kao dostojna naslednica svog brata. Od kako je ovog leta Kim Džong Un počeo da misteriozno izostaje iz javnosti zbog, kako se spekuliše, zdravstvenih razloga, Kim Jo Džong je počela da širi svoj uticaj u Pjongjangu.

Severna Koreja
Severna Koreja, Foto: Ilustracija

Oštri potezi protiv Južne Koreje mogu biti deo njenih pokušaja da postigne "revolucionarna dostignuća", mernu jedinicu za liderstvo u zemlji, ocenjuje "NK dejli". Kim Jo Džong nedostaje vojna pozadina, kojom njen brat može da se pohvali, zbog čega je bila primorana da širi svoj autoritet kroz odeljenje za propagandu i agitaciju, baš kao njen otac kada se borio za poziciju naslednika.

Severna Koreja, vojska
Severna Koreja, vojska, Foto: Shutterstock

Kako pojedini izvori iz zemlje tvrde, Kim Jo Džong se bori za političku moć propagandnim udarima na Seul koje severnokorejskom narodu može da proda kao "ratne pobede".

Na starom opasnom putu

Pojedini stručnjaci, međutim, podsećaju da scenario sa antirežimskim pamfletima nije nikakva novost. Naprotiv, Severna Koreja u prošlosti često potezala taj argument kada je želela da izvrši pritisak na Seul i Vašington.

Južna Koreja, vojska
Južna Koreja, vojska, Foto: Shutterstock

Lanac događaja se uvek odvijao ovako - Pjongjang digne uzbinu zbog letaka sa porukama protiv Kima, zategne odnose sa Južnom Korejom do ivice pucanja, a zauzvrat dobija kratkoročne ustupke od Seula i Vašingtona.

Čini se da se Severna Koreja vratila na stari, opasni put kreiranja krize kako bi stvorila lažan osećaj hitnosti u pregovorima, a povod bi ovog puta mogao da bude korona virus. Ekonomija zemlje je teško pogođena, što je direktna posledica krize u Kini, najvažnijem trgovinskom partneru, pa je očekivano bilo da će Pjongjang na sve načine pokušati da izdejstvuje ublažavanje međunarodnih sankcija.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi