Severna Koreja
Agencije
Severna Koreja

Agencije

Foto: Agencije

Pyongyang i dalje ćuti o stanju svog vođe, ali zato su se uticajni strani mediji raspisali o Kimovim potencijalnim naslednicima. Bloomberg i Financial Times kao mogućeg pretendenta na severnokorejski tron ističu i diktatorovog nećaka Kim Han Sola koji je studirao u Mostaru.

Šesnaestogodišnji Kim došao je studirati na United World College, u međunarodnu školi koju su, zajedno s mladim Severnokorejcem, pohađala još 73 učenika iz 29 zemalja. Mostarci ga se prisećaju sa simpatijama.

"Vazda je visio u jednoj kafani na Španskom trgu. Trebaš to vidjeti. Uđeš u neku avliju, a tamo isto ko da je 1986. Tu se služilo piće, bila je i rakija, pravila je gazdarica. Tu je on pio, a ovi naši su ga zvali Rakija", priča nam jedna Mostarka.

Čini se kako se mladi Kim zavukao pod kožu domaćem svetu.

"Bio je chill, preopušten tip. Nije imao veze s dedom. Normala. Bio je onako malo šmokljast. Nije pričao puno ni o stricu, koliko znam. Ok lik", zaključuje ona.

I zbilja, u to vreme o njemu se pisalo kao o suštoj suprotnosti aktuelnom diktatoru. Kim Han Sol odrastao je u Macauu, a u kasnijim istupima otvoreno je kritikovao svog strica.

Kim Džon-Un i Kim Jo-Jong

Printscreen / Youtube

Foto: Printscreen / Youtube

U jednom intervjuu koji je dao tokom boravka u Mostaru, priznao je da sanja o povratku u domovinu. Ipak, čini se da mu ni u Hercegovini nije bilo loše.

"Totalno mu se svidio naš način života. Volio je da sluša rock, volio je izlaziti, volio je pravo jesti naše pite", priča jedna Mostarka.

Družio se, kaže, najviše sa svojim kolegama s koledža.

"To ti je bio njegov krug, uglavnom stranci iz raznih dijelova svijeta. Jednom mu je prišao jedan naš stariji čovjek. Raspričali se njih dvojica i ovaj mu na kraju kaže: Dobar ti je bio dedo, al ovaj novi ti vala ništa ne valja", prepričava kroz smeh meštanka.

Uspeli smo doći i do vlasnice ugostiteljskog objekta u kojem je mladi Rakija provodio studentske dane.

"Ma non stop je bio tu. Imali bi partije petkom i subotom ovdje u bašti. Ne sjećam se da je baš pio rakije, ali sjećam se limunade i piva. On i ekipa s koledža bi uvijek pili Karlovačko, ne znam zašto. A o njemu vam mogu reći samo najljepše. Momak kao i naši momci, normalan, družili se, bio je pristojan. Kad bi me sreo na putu bi me pozdravio... Sve je bilo ekstra. Nedostaje nam", setno govori ugostiteljica.

Parada Severna Koreja

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Mostarac koji je s Kimom pohađao isti koledž kaže kako je mladić nekad znao nestajati iz škole. Kad bi posumnjali da je u opasnosti, povlačili su ga na neko sigurnije mesto. Ali uglavnom je sve bilo u redu.

Nakon dvije godine je diplomirao i nastavio studije u Francuskoj.

A gde je sad Kim Han Sol? Ne zna se.

Bezbrižne studentske dane zamenila je surova severnokorejska stvarnost. Pre tri godine, na aerodromu u Kuala Lumpuru, ubili su mu oca, Kim Jong Unovog polubrata.

Pišu kako često pije, i to po danu.