Kim Džong Un
Youtube printscreen
Kim Džong Un

EPA

Kim Džong Un, Foto: EPA

Vlada Severne Koreje je takođe naredila diplomatama u inostranstvu da se uzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli da isprovociraju SAD usled zabrinutosti zbog mogućeg novog pristupa zemlji koji bi mogao da zauzme Džo Bajden, prenosi AP.

Iz južnokorejske obaveštajne službe navode da su vlasti Severne Koreje prošlog meseca naredile egzekuciju osobe iz menjačnice koju su smatrale odgovornom za pad deviznog kursa.

Isti izvor takođe navodi da su vlasti Severne Koreje u avgustu naredile egzekuciju visokog zvaničnika, zbog kršenja vladinih restrikcija na robu kupljenu u inostranstvu.

Izvor nije naveo o kojim je osobama tačno reč.

Severna Koreja je takođe zabranila ribarenje na moru i proizvodnju soli kako bi sprečila da virus dospe u morsku vodu, saopštila je južnokorejska obaveštajna služba.

Pjongjang i provincija Janggando na severu zemlje stavljene su u karantin usled zabrinutosti zbog korona virusa. Ranije u toku ovog meseca vlasti su stavile u karantin druge oblasti u zemlji u koje je unesena nedozvoljena roba.

Vlasti Severne Koreje tvrde da u zemlji nije zabeležen nijedan slučaj kovid-19, a ovu tvrdnju doveli su u pitanje mnogi strani eksperti.

Izbijanje velike epidemije korona virusa u Severnoj Koreji moglo bi da ima strašne posledice zbog stanja zdravstvenog sektora u zemlji usled njene izolovanosti i hroničnog nedostatka medicinskih sredstava.

Vlasti su zbog pandemije u junu zatvorile granicu sa Kinom, najvećim trgovinskim partnerom Severne Koreje, što je zadalo težak udarac ekonomiji.

Zemlja se nalazi pod sankcijama SAD, a vlasti se i dalje nisu oglasile povodom Bajdenove pobede.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Komandant 1001

27.11.2020 12:18

Lagali ste nas, vi sa zapada da je Kim (Bucko) umro, pa zašto bi vam sada verovali na ovo što javljate