Majkl Levit
Printscreen / Youtube
Majkl Levit

Printscreen / Youtube

Majkl Levit, Foto: Printscreen / Youtube

Najpogođenija je savezna država Njujork s više od 66.000 slučajeva - najviše od ijedne druge zemlje nakon Italije (101.739), Kine (81.470) i Španije (85.195).

Profesor Levit kaže da se u Italiji situacija popravlja, a službeni brojevi, čini se, potkrepljuju tu tvrdnju.

Naime, u Italiji svaki dan ima između pet i šest hiljada novozaraženih u poslednjih deset dana.

Italija

EPA

Italija, Foto: EPA

Situacija u Njujorku je nešto nesigurnija jer je dnevni rast novozaraženih u poslednja tri dana 7.000, a pre toga rast je bio još snažniji.

Ova sedmica će biti presudna i otkriće hoće li se epidemija nastaviti.

Levit je za BBC Radio 4 rekao da je “situacija u gradu Njujorku, oko kojeg su svi toliko uznemireni, malo po malo okreće, preneo je zagrebački Jutarnji list.

"Ključni trenutak je prošao i kamion zvan Covid-19 koji je jurio prema Njujorku više ne ubrzava već koči što znači da se stanje popravlja”, kazao je Levit.

Dodao je i da nema dovoljno podataka za Veliku Britaniju jer ima previše odvojenih žarišta, ali da se stanje u Italiji i u Švajcarskoj popravlja.

kamion hladnjača nosi tela preminulih od korona virusa

printskrin

kamion hladnjača nosi tela preminulih od korona virusa, Foto: printskrin

“Uskoro će stići vesti o smirivanju stanja u Italiji, takođe i Švajcarskoj. Nadamo se, nismo još sigurni, da se i Španija priključila izabranoj grupi zemalja u kojima se stanje smiruje”, kaže Levit.

Čini se da statistika potkrepljuje ove Levitove reči.

U nedelju, 29. marta, virus je dijagnostikovan kod manje ljudi nego sedam dana ranije - 5.974 u odnosu na 5.986 21.

Između ta dva datuma, broj dnevnih novih slučajeva kretao se između 4.789 i 6.667 što pokazuje stalan porast pozitivnih testova.

U isto vreme, u Njujorku se broj dnevnih slučajeva udvostručio od 3.111 do 7.195. Ali, u poslednja tri dana broj novih slučajeva je bio nešto iznad 7.000, što znači da bi se još mogao povećavati pre nego se stbilizuje.

I Italija I Njujork su duboko uzdrmani epidemijom koronavirusa. Bolnice na severu Italije, pogotovo u regiji Lombardija i njenom glavnom gradu Milanu, preplavljene su pacijentima kojima su potrebni respiratori i intenzivna nega,a kapaciteta nema dovoljno.

Korona

Tanjug/AP

Korona, Foto: Tanjug/AP

Fotografije koje pristižu iz Njujorka prikazuju mrtva tela u vrećama koja su utovarena u kamion i čekaju prebacivanje u priručnu mrtvačnicu koja je organizirovana u Central Parku.

Profesor Levit dospeo je na naslovne strane novina kad je rekao da su predviđanja virologa o uticaj epidemije preuveličana.

Kazao je da će mere socijalnog distanciranja i izolacije, koje su uvedene širom sveta, dati rezultate u obuzdavanju širenja bolesti.

“Ono što treba je da kontrolišemo paniku I biće dobro”, rekao je Levit prošle sedmice.