Vakcina
EPA
Vakcina

EPA

Vakcina, Foto: EPA

Razvoj bilo koje vrste vakcine zahteva pažljivo, metodično istraživanje i spremnost da ideje iskaču iznova i iznova. Ne vidim da se to dešava, uz pritisak da se proizvede vakcina usred pandemije koja bi bila pogubna za sve aspekte života kao ovaj. A s nekoliko kompanija i grupa koje pokušavaju da budu prve koje će dobiti vakcinu na tržištu, bojim se da će kompanija koja dobije odobrenje biti možda ona sa najboljim političkim vezama, a ne najboljom i najsigurnijom vakcinom.

Vejn Dupri gost Donalda Trampa

Tanjug / AP

Vejn Dupri gost Donalda Trampa, Foto: Tanjug / AP

Uzimajući u obzir broj povlačenje lekova koji se prodaju na tržištu tokom poslednjih nekoliko godina, američka Uprava za hranu i lekove nema najbolje iskustvo u istraživanju.

Pitam još jednom: Kako javnost može verovati leku koji je napravljen u žurbi, dok naučna zajednica još uvek uči preostale zdravstvene probleme koje je virus stvorio kod ljudi koji su se zarazili i preživeli isti? 

Amerika

Tanjug/AP

Amerika, Foto: Tanjug/AP

Kako ne možete biti ozbiljno skeptični prema bilo kojoj vakcini proizvedenoj u trenutnoj atmosferi mržnje, straha i političkog pritiska? Trebao bi. Trenutno bih se osećao jednako sigurnim da probam vakcinu protiv Covid-19, kao što bih isprobao jedan od recepata za napitke iz knjiga o Hariju Poteru.

Vakcine nikada ne ne bi trebalo da budu obavezne. Nisam jedini čovek na ovoj planeti koji oseća da vakcine nisu bezbedne. Mnogi se boje da bi ugrozili imuni sistem, dok "anti-vak" zajednica ima neke valjane razloge zbog kojih je protiv. Sve zabrinutosti se moraju saslušati. Jednostavno pritiskanje bilo čega obaveznog za Amerikance je sasvim neustavno!

Što više pišem, više se naljutim. Zašto bih želeo da mi se ubrizga vakcina koja je stvorena za nekih šest meseci za nov virus koji ima procenat preživljavanja od 97 procenata? Većina koja ih dobije očigledno ni ne zna da ih ima, a većina onih koji prebole simptome imaju prirodna antitela da ih zaštite od budućih infekcija.

Pored toga, ako vakcina ima neke veze sa Bilom Gejtsom, kao što čujemo, definitivno bih se držao podalje od toga. Saglasan sam s onima koji misle da je to deo Novog svetskog poretka. Mnogi su razgovarali o tome da su Gejtsovi projekti za mikročipovanje deo vakcine - verovali ili ne, znam jedno: On se predstavlja kao humanitarno lice, ali novac je u korenu tog mozga. I kako verovati nekome ko ne može da popravi greške u svom softveru, uz stalna ažuriranja, ali tvrdi da će popraviti pandemiju?

Koronavirus

Tanjug

Koronavirus, Foto: Tanjug

Zbog toga kažem da za mene nema vakcine, ali znate li ko bi prvi trebalo da primi vakcine? Kongres. Kongres bi trebalo da bude prvi koji će biti vakcinisan da bi utvrdio postoje li kratkoročni ili dugoročni neželjeni efekti. Znate staru priču o tome kako Kongres donosi zakone, ali oni se ne odnose na zakonodavce koji svoj potpis stavljaju kako bi ih usvojili.

Nemojmo otezati, ako demokrate pobede u Beloj kući i Senatu, verovatno će vakcine učiniti obaveznim i uvesti oštre kazne za one koji to odbiju. Ali suština je sledeća: To bi trebalo da bude moja odluka, a ne vladina.

Preko 20 godina nisam patio od gripa i dobro sam. Ne verujem vladi ili bilo kojoj političkoj stranci koja se vodi na dnevnom redu, posebno kada pokušavaju da isprave greške bacajući novac na aktuelnu situaciju i ne radeći na rešenjima za američki narod.

Nemojte me pogrešno shvatiti, bojim se kao i svako da "pokupim" ovaj virus, ali zdrav razum mi govori da bi vakcina koju bi mogli da dobiju za nekoliko meseci bila rizično u ovom trenutku, posebno za decu. I nije me briga ko je predsednik ili koja je administracija u kojoj smo, a to nema nikakve veze. Vakcina koja je sastavljena brzo bi trebalo da svakoga natera da se dobro zamisli - poručio je Dupri.

PROČITAJTE JOŠ: