Džamal Kašogi
AP

 

Džamal Kašogi

EPA

Džamal Kašogi, Foto: EPA

Deo pripadnika specijane grupe, koja je likvidirala saudijskog novinara Džamala Kašogija u zgradi konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu završili su obuku u Sjedinjenim Državama, saznaje Vašington post.

Američka obaveštajna služba obavestila više američkih organa vlasti da su deo specijalne obuke Saudijci najverovatnije završili u kompaniji "Tier 1 Group", u saveznoj državi Arkanzas, koja je imala odgovarajuće odobrenje američkog Ministarstva spoljnih poslova.

 "Obuku su završili pre ubistva Kašogija", ističe kolumnista lista Dejvid Ignejšs, koji je razgovarao sa više izvora u Americi i Saudijskoj Arabiji.

PROČITAJTE JOŠ:

 On tvrdi da posle ubistva novinara, koji je bio kritički nastrojen prema vlastima, više nisu organizovane takve obuke za saudijske agente, a obustavljeno je još nekoliko programa razmene između SAD i Saudijske Arabije u sektoru bezbednosti. Kašogija, koji je bio kolumnista lista Vašington post, ubila je jedinica od 15 saudijskih komandosa u saudijskom konzulatu u Istanbulu, koji su tamo došli specijalno zbog toga.

Mnoga pitanja u vezi sa slučajem ostala su bez odgovora, uključujući i ulogu koju je u svemu odigrao moćni saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman.

Džamal Kašogi

AP

Džamal Kašogi, Foto: AP

Izvor koji je imao uvid u zapisnik sa saslušanja povodom Kašogijevog ubistva izjavio je da je prvobitno bila planirana otmica Kašogija i njegovo odvođenje u Saudijsku Arabiju gd ebi bio uhapšen. Ignejšs je rekao i da je Kašogiju u konzulatu ubrizgana injekcija, verovatno jako omamljujuće sredstvo. Posle toga su mu stavili vreću na glavu, a Kašogi je vikao:

"Ne mogu da dišem, imam astmu. Ne radite to!", ubrzo potom je i preminuo, navodi Vašington post.

PROČITAJTE JOŠ:

 

U zapisniku se spominje da se čuje brujanje, verovatno električne testere, kojom je raskomadano Kašogijevo telo. Nakon što je Centralna obaveštajna agencija (CIA) izvestila američki Senat o svojim saznanjima o slučaju, usvojena je rezolucija, kojom je prestolonaslednik Muhamed proglašen odgovornim za Kašogijevu smrt. Američki predsednik Donald Tramp, međutim, nije želeo da se izjasni o krivici moćnog princa i važnog saveznika.

 

 

Komentari (1)

Saki

01.04.2019 13:54

Brate, njih 15 na njega jednoga. Stvarno vrhunski obučeni.