Tramp i Merkelova
AP/Patrik Stollarz
Tramp i Merkelova

AP/Patrik Stollarz

Foto: AP/Patrik Stollarz

Nemačka vlada ponudila je milijardu evra za izgradnju dva terminala za prirodni plin kako bi izbegla američke sankcije zbog gasovoda Severni tok II, kojim bi se plin iz Rusije redovno dopremao u Nemačku, objavio je u sredu nemački list Die Zeit.

Nemački ministar Olaf Šolc izneo je takav predlog u pismu od 7. septembra, pre nego je Vašington uveo sankcije kompanijama uključenim u gradnju tog gasovoda ispod Baltičkog mora. Time je njegova izgradnja de facto zamrznuta, piše nemački nedeljnik.

Izaslanik nemačkog ministarstva finansija rekao je da ne može da komentariše pojedinačna medijska izveštavanja.

SAD i mnoge evropske zemlje oštro se protive gasovodu, tvrdeći da će povećati zavisnost Evrope od ruskog plina i lišiti tranzitne zemlje poput Poljske i Ukrajine uticaja na Rusiju.

SAD je pak bogat energentima, zahvaljujući snažno rastućoj proizvodnji plina, i želi da poveća njihov izvoz, uključujući i u Nemačku, čija moćna industrija uveliko zavisi od uvoza.

Nemački ministri, uključujući Šolca, rekli su da je upravo to motiv motiv američkog protivljenja gradnji gasovoda.

U pismu američkom ministru finansija Stevenu Mnuhinu, u koje je Die Zeit imao uvid, Šolc je obećao da će osigurati milijardu evra proračunskog novca za gradnju LNG terminala, ako Vašington odustane od sankcija kompanijama.

Pročitajte: