Angela Merkel
Printscreen
Angela Merkel

Printscreen

Angela Merkel, Foto: Printscreen

 

Vrhunski odigrana igra prestola i pobeda nemačke kancelarke Angele Merkel! Tako se ukratko može prokomentarisati rezultat maratonskih i tvrdih pregovora u Briselu oko novih čelnika institucija EU.

Višednevna diskusija o tome ko će voditi institucije Evropske unije završena je neočekivanim presekom. Prvi put u istoriji za predsednika Evropske komisije predložena je žena, i to ni manje ni više nego bliska saradnica i partijska drugarica Angele Merkel, Ursula fon der Lajen.

Da se od nemačke kancelarke očekuje da nakon propadanja „špicenkandidata“ iz rukava izvuče rezervnu varijantu najavio je još prošlog meseca naš sagovornik Jovan Kovačić, član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije.

On kaže da je epilog dugih pregovora dogovor koji bi trebalo da podmiri apetite i levice i desnice.

Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

 

 

- Meni je lično žao što to nije bio Frans Timermans, ali to je demokratija. Ovo što se dogodilo jeste vrlo čudno, s obzirom na krajnje raspoloženje parlamenta, koji i treba sve to da odobri - kaže Kovačić za „Alo!“.

On očekuje da neće biti iznenađenja u parlamentu jer lideri država članica EU neće dozvoliti da „pukne bruka“. Potom za Evropu predviđa veoma interesantan, ali i stabilniji period nego do sada.

- Sad treba da čujemo planove od nove šefice, ali ima za to još vremena, videćemo koji su prioriteti - kaže Kovačić.

Novi vrh Evrope

Printscreen

 

Naš sagovornik dodaje da zanimljivo i to što je španski šef diplomatije Žosep Borel viđen da zameni Federiku Mogerini na mestu šefa evropske diplomatije.

- To će biti interesantno, pogotovo zbog stava prema Kosovu, jer će Španac ipak morati da se prikloni Komisiji što se tiče pregovora, ali neće raditi to radosno i voljno - kaže Kovačić.
Govoreći o budućnosti Srbije u novom odnosu snaga, Kovačić ističe da treba da nastavimo da vodimo mudru politiku, kao i do sada.

Aleksandar Vučić, vrh EU

Alo.rs

 

- Ako i mislimo da će Borelovo imenovanje na mesto Mogerinijeve nama pomoći, mi to sigurno ne smemo da naglašavamo, niti ishitrenim potezima to da ugrozimo. Tamo gde su Mogerinijevoj ruke bile vezane tekućim političkim trendovima i uslovima, kod Borela će to teže prolaziti. Pritisci na Mogerinijevu dolazili su sa svih strana, a i ona potiče iz zemlje i pripada onoj struji koja gleda na Kosovo kao nezavisno. Sad dolazi čovek čija zemlja nije prizinala Kosovo i on će biti okovan funkcijom, koja sa sobom nosi odgovornost. Ali, u svakom slučaju, kod njega će svaki potez biti mnogo više iznuđen i sigurno sa mnogo manje volje sproveden, ako uporedimo pritisak na Mogerinijevu - ističe Kovačić i dodaje da je, prema njegovom mišljenju, Mogerinijeva na poziciji šefa evropske diplomatije, s obzirom na okolnosti, uradila koliko je mogla.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Druga je stvar što Evropa i nemački mentori treba da se zapitaju kako je moguće da se Kosovo tako arogantno ponaša prema Evropskoj uniji i da uopšte ne sluša nijednu preporuku, a navodno želi da bude deo EU - zaključuje Jovan Kovačić. 

Ko je Ursula?

Ursula fon der Lajen (60) majka je sedmoro dece i ćerka poznatog političara Ernsta Albrehta. Zalaže se za integraciju i podržava blisku vojnu saradnju unutar EU. Na čelu je nemačkog ministarstva odbrane i zalagala se da Nemačka poveća vojno učešće u NATO.

 

Evro siguran?

Komentarišući najave da će na čelo Evropske centralne banke doći Kristin Lagard, naš sagovornik kaže da bi to obećalo dobru budućnost evra u Evropi, s obzirom na to da je Lagardova veliki stručnjak.