OBOLELIH 158, PREMINULIH 16, IZLEČENO ČETVORO "Kad 50 miliona ljudi poštuje mere Vlade"

Vlada Kenije uvela je nepohodne preventivne mere kako bi sprečila širenje epidemije korona virusa, kao što su zabranja kretanja od 19 časova do 6 ujutru, ukinut je gradski i međugradski prevoz i zatvoreni tržni centri, kaže za Tanjug Stefan Topalović, Beograđanin koji nekoliko godina živi sa porodicom u Najrobiju.

Koronavirus u Italiji
Koronavirus u Italiji, Foto: Tanjug / AP

Zvaničan broj obolelih u Keniji je 158, preminulo je 16 osoba, a izlečene četiri, ali su primenjene veoma restriktivne mere, kako bi se širenje koronavirusa držalo pod kontrolom.

Građani su, ističe Stefan, vrlo disciplinovani, iako su svi, bez izuzetka, uplašeni za zdavlje i život, svoj i svojih bližnjih.

"Mislim da je veoma impresivno videti da skoro svi ljudi, u zemlji koja ima više od 50 miliona stanovnika, poštuju sva pravila koja imaju za cilj da obolelih bude što manje," kaže sagovornik Tanjuga.

“Banke su obezbedile protok novca onlajn i na bankomatima. Apoteke, prodavnice i pekare rade punim kapacitetima. Za sada nema nestašica namirnica i deluje kao da će biti dovoljno svega što nam je potrebno,” kaže Stefan.

Koronavirus se širi u sve više zemalja
Koronavirus se širi u sve više zemalja, Foto: Tanjug / AP

"Ovde je situacija relativno dobra, s obrzirom na okolnosti," objašnjava Stefan.

Stefanova supruga Andrea, koja je u drugom stanju, zatekla se u Beogradu.

“Trebalo je da dođem u maju, pa da se zajedno vratimo u Najrobi, ali su naši planovi, za sada, odloženi. Žao mi je samo što nisam uz nju sada kada sam joj najpotrebniji” kaže Stefan i dodaje da se nada će će se sve okončati što pre, a do tada:

“Čuvamo se koliko je to u našoj moći i nadamo se najboljem”.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi