korona policijski čas restorani kafići
Tanjug/AP
korona policijski čas restorani kafići

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

"Uprkos svim naporima, još nismo došli do prekretnice. Broj novozaraženih je i dalje vrlo velik", rekao je ministar privrede i član kriznog štaba za borbu protiv epidemije Peter Altmajer u razgovoru za Bild.

Odbacio je nade u skorašnje popuštanje mera i naslutio da bi one mogle trajati do kraja zime.

"Mi ćemo najmanje sledećih četiri do pet meseci morati da živimo s izrazitim merama opreza i ograničenjima", rekao je Altmajer i dodao kako nemačka privreda ne može priuštiti "jo-jo" otvaranja i zatvaranja.

Cilj je, kako je rekao, da se izbegnu brojke kao u susedstvu, poput Francuske, koja je beležila i po 50.000 novoobolelih dnevno. Slično je za isti dnevnik rekao i premijer Saksonije Mihael Krečmer.

"Moje je mišljenje da nema osnova za popuštanja mera, s obzirom na to da je još uvek velik broj novozaraženih", kazao je Krečmer.

Bavarski premijer Markus Zeder zalaže se ne samo za zadržavanje postojećih mera zatvaranja nego i za njihovo pooštravanje, prenosi Index.

"Ne postoje nikakve osnove za ublažavanje mera. Ko prerano ukida mere, taj rizikuje Božić. Mi se, pak, moramo zapitati jesu li aktualne mere dovoljne", rekao je Zeder.

Od početka novembra u Nemačkoj su na snazi mere smanjenja društvenih kontakata, što uključuje i zatvaranje ugostiteljskih i kulturnih objekata. Za sada je planirano da ove mere na snazi ostanu do kraja meseca uz mogućnost produženja.

Pročitajte: