Nagorno-Karabah
Ilustracija
Nagorno-Karabah

Ilustracija

Nagorno-Karabah, Foto: Ilustracija

Nagorno-Karabah ili kako oni sebe zovu Arcah je nepriznata država u okviru Azerbejdžana, naslonjena na Jermeniju.

Dakle, de fakto su samostalni iako ekonomski i vojno zavise od Jermenije, a de jure su u sklopu Azerbejdžana.

U njoj živi 150.000 stanovnika i etnički su homogeni: 95% su Jermeni.

Takođe su i prva hrišćanska država bili uz Jermeniju.

Pripadaju jermenskoj apostolskoj crkvi-dakle pravoslavci su kao i Kopti.

Uprkos pozivima Minske grupe na trenutni prekid vatre i povratak za pregovarački sto, uz apel svetskih moćnika, Makrona, Trampa i Putina, ne jenjavaju žestoki sukobi Jermenije i Azerbejdžana oko kavkaske oblasti Nagorno-Karabah.

Nepoznat tačan broj žrtava, manipulacija  je na obe strane.

Jermenska novinarka Melanija Barseđijan govorila je za ALO, a njenu ispovest prenosimo u celosti: 

"Ovaj rat započeo je pre 30 godina, kada sam imala 18 godina, i u njemu su učestvovali mnogi moji školski drugovi i prijatelji sa Univerziteta. Izgubila sam prijatelje i članove porodice u tom ratu. Sada u istoj ratnoj svakodnevnici gubimo mlade ljude koji su mlađi od moje dece. To je tako tužno i tako nepravedno. Niko u mojoj zemlji ne želi rat, ali moramo se boriti za život. Vlasti Azerbejdžana uvek kažu da imaju u planu da zauzmu ne samo Arcah-Nagorno Karabah, već i Jerevan i svu Jermeniju. Ne možemo samo da sedimo i čekamo šta će oni da rade sa nama. Pre četiri godine pokušali su ponovo da nam zauzmu zemlju, ali nisu uspeli.

Sada pokušavaju ponovo. Juče su Azerbejdžan i Turska bombardovali ne samo Arcah, već i jermenska sela. Oni žele da nastave genocid koji je Turska započela 1915. godine.

Danas sam malo prošetala svojim gradom i svuda sam videla ljude koji su se okupljali i razgovarali o onome što se sada dešava u Arcaku i drugim regionima. Mlade devojke su se zadržavale u blizini svake velike pijace i skupljale hranu i druge potrebne stvari, a mladi, ali i stariji muškarci, okupljali su se u blizini sabirnih mesta za mobilizaciju i tražili da ih odvedu u rat.

70 godina Arcah je bio Autonomna Republika Nagorno Karabah. Iako je 1920. godine tamo bilo 95% Jermena i 5% drugih naroda, 1987. se to promenilo zbog azerbejdžanske vlasti, a samo 73% su bili Jermeni. A kad je Sovjetski Savez propao, Republika Autonomija Nagorno Karabaha imala je referendum i odlučila.

Ljudi u mojoj zemlji žele da žive u mirnom mestu, ali imamo komšije poput Azerbejdžana i Turske, oboje ne žele da nas imaju za komšiju. Već 30 godina zatvaraju naše granice i to donosi velike probleme našoj ekonomiji. Ali ne možemo da odustanemo. 

Moramo da se borimo. I ovo je glavna ideja u celoj Jermeniji. Moramo se boriti za svoju decu i za svoje porodice za svoju zemlju." - završava jermenska novinarka.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari (5)

Adem

02.10.2020 17:25

Plan je novi genocid.

Crni

03.10.2020 08:53

@Adem - Ti sto se prestavljas kao Adem,a znam da nije Adem, ne .edi kaku. Cilj je oslobadjanje svoje zemlje! Lijepo im je receno- van iz Azejberdzana Jermenska vojska i mir je tu. Al videli Azeri da bez ,,ogavne motke,, nema mira. Uzmi Zrenjaninca pod ruku pa trcite pomozite Armenima:))

Zrenjaninac

04.10.2020 15:18

@Adem - Crni, zaboravljaš da je Kosovo i Metohija srpska zemlja. Po tebi bi trebalo ponovo da krenemo u rat da nam Šiptari vrate naše.

Srbin

02.10.2020 21:31

Sektini prijatelji Erdogan i Ali je-nacisti XX, ali i XXI veka!

Zrenjaninac

02.10.2020 21:42

Moje srce je sa vama. Izdržite. Vi branite pravoslavlje od islamista sklonih genocidu, opet.