Jermenska vojska
Youtube/Printscreen
Jermenska vojska

Youtube/Printscreen

Jermenska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je da Jerevanu nudi "poslednju šansu" da se vrati pregovorima i povuče svoje snage iz regije Karabaha, što se podudara sa početkom konsultacija sa Jermenijom u Moskvi uz rusko posredovanje.

Pročitajte još:

U TV obraćanju narodu svoje zemlje, Alijev je rekao da Jermenija treba da prihvati osnovne principe za rešavanje sukoba u Karabahu i napusti "okupirane teritorije Azerbejdžana".

ANKETA: Azerbejdžanci su po veroispovesti:

 

Alijev je naglasio da se ne slaže sa tvrdnjom da ovaj sukob nema vojno rešenje, rekavši:

- Promenili smo status kvo u Karabahu i sada nema kontaktne linije, jer smo je uništili.

Alijev je izjavio da će Azerbejdžan povratiti svoje zemlje na bilo koji način, ali je želeo da to učini mirno i pruži Jermeniji "poslednju šansu".

Predsednik Azerbejdžana izrazio je spremnost da se vrati pregovorima o Karabahu, ali je obnovio privrženost punom suverenitetu svoje zemlje nad regionom, dodajući da neće biti pregovora ako Jermenija bude insistirala da se Karabah smatra delom njene teritorije.

Azerbejdžanski predsednik je izjavio da su snage njegove zemlje preuzele kontrolu nad 9 gradova u Karabahu, uključujući i grad Gdrut, dok je jermensko Ministarstvo odbrane negiralo kasnije gubitak ovog grada.

Izjave Alijeva poklopile su se s početkom razgovora ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana u Moskvi pod posredovanjem ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Alijev je rekao da će ovi razgovori razjasniti "mnoge stvari" i postaviti osnovne principe za rešavanje krize u regionu.

Preporučujemo: